cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Денислав Стойчев: Да бъдем посланици на доброто е част от нашия морален дълг

3 Ноември 2021

Снимка: Михаела Аройо

Денислав Стойчев е автор на фотографската серия „Бъди човек: Посланици на доброто“, която спечели второ място в категория „Фотография“ на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2021, организиран от Български център за нестопанско право

 

Фотожурналистът Денислав Стойчев

Денислав Стойчев е родом от Ямбол. Интересът му към фотографията идва още от ранна възраст. А от девети-десети клас вече почти не се разделя с фотоапарата си. Фотографията за него е начин на живот, възможност за изразяване и възприемане на света. „Фотографията е изразното средство, с което най-добре умея да боравя. Фотографията – когато съм в позицията на неин потребител, а не автор – е съблазнителна възможност да вкусвам чужди всекидневие, среда, ситуации“, споделя младият артист.

„Снимам, защото въобще не мога да рисувам, а писането ми отнема време. Не мога да изразя в две изречения това, което мога да запечатам за 1/125 секунда. А днес текстовете от повече от две изречения минават за дълги и нечетивни.“

Вълнува го фотожурналистиката и от години разказва историите на обикновените хора със снимките си. „Основните теми, по които снимам са животът в малките населени места, доброволчеството, православието, посткомунизма, младежите, транспортът...“ Любопитно е, че въпреки пътува и снима в чужбина, всичките проекти на Денислав са за живота в България – „от насърчаване на доброволчеството до споделяне на постиндустриалната атмосфера, от комуникиране на лични сантименталности до запечатване на настоящето в моментна снимка.

 

За фотографската серия „Бъди човек: Посланици на доброто“

Фотографската серия „Бъди човек: Посланици на доброто“ запечатва моменти на човечност и топлина. Доброволци посещават самотни възрастни, болни хора и семейства в нужда, за да им дарят храна и средства и най-вече да им покажат, че не са сами. „Снимам кампанията „Бъди човек“ в Ямболска област от самото ѝ начало през 2015. Фотоисториите и отделни снимки се публикуват в медии и в социалните мрежи. Доброволците също снимат и споделят фотографии, видеа и текст. Така на всяка кампания има все повече събрани средства и все повече доброволци. Вярвам, че фотографията е оказала голяма роля за това. Визуализирането не просто на дейностите, но и на благодарните погледи на хората, които получават подкрепа, привличат потенциалните нови доброволци. Емоциите при срещите, контекстът на ситуациите и местата, дори цветовете и светлината могат да се описват текстово и споделят, но с добрата фотография това става мигновено. И няма нужда от превод“, казва Денислав.

Понякога хората се обединяват да помагат на тези в нужда при подходящ повод като празници например. Денислав споделя, че за него това е така, защото често помагането не ни е във всекидневието или в плановете за свободното време. „Трябва да наближават празници, да има организация на дейностите, познати лица да мотивират за участие... От друга страна, има и хора, за които добротворството е толкова обичайно и естествено, че дори не го отчитат като такова. А когато става дума за спешна нужда от подкрепа, и днес, и в историята, човек винаги е помагал“, добавя той.

 

За социално ангажиращата роля на фотографията

За Денислав фотографията е изключително силно средство за промяна. Може да документира реалността, но и да създава нови реалности, да манипулира. „Двуизмерното запечатване на действителни лица, сцени и действия носи несравнима достоверност. Много по-голяма от тази на текста, при който гарант е единствено почтеността на автора му,“ споделя още той.

„Последните две столетия съвсем нямаше да са същите без фотографията. Хората щяха да получават сведения за близкия и далечен свят, но биха интерпретирали разказите и илюстрациите през собствените си познания и опит. Пацифизмът трудно би се разпространил без образи на военните ужаси. Корупцията нямаше да среща обществен отпор, когато няма визуални примери за вредата ѝ върху обществата. Културите щяха да са далечни една от друга и непознати. Стандартът на живот нямаше да расте, когато нациите нямат нагледни примери, че животът може и да е по-добър. Фотографията всекидневно активизира хората за промяна и усъвършенстване на света, в който сме.“, е мнението на младия артист.

За доброто

За Денислав да си посланик на доброто е просто. „О, лесно е. Да вършиш добро и да въвличаш и другите в това“, казва той.

Да бъдем посланици на доброто е част от нашия морален дълг. Той е над гражданския и е универсален за всички съвременни култури и религии.“

Чрез фотографиите си Денислав иска да покаже на хората, че „животът е светъл, сърцатите хора са навсякъде сред нас и че винаги има надежда. И че това не са захаросани безсмислени изрази, а истина.“

Фалшивите новини

Днес светът страда и от една друга пандемия – тази на дезинформацията.

„Манипулативната журналистика ме тормози още отпреди да се появи понятието „фалшиви новини“. Плашещата безпросветност, липсата на критично мислене и на информационна култура позволяват на фалшивите новини да процъфтяват“, казва фотографът.

А как да се борим срещу фалшивите новини? Според младия фотограф това ще е труден и дълъг процес. „Той би бил интелигентното проучване и представяне на фактите, оборването на лъжата с аргументи, без да се намесват личните предпочитания. Съществуват организации за проверка на фактите, включително към новинарски агенции. Социалните мрежи имат някакви алгоритми за превенция на разпространението на фалшиви новини“, споделя Денислав. „Трябва повече лидери на обществено мнение, които да обясняват и просвещават, ако изобщо са останали авторитетни такива. Но не съм оптимист по тази тема. Виждате колко често политически фигури и лидери безотговорно цитират фалшиви новини. Виждате и колко поляризирани във възгледите си са активните потребители в социалните мрежи, как мнозина се заобграждат с (дез)информационни източници, които не доставят достоверни данни, а единствено затвърждават с псевдоаргументи дадени позиции.“

За творчеството по време на пандемия

В условията на пандемия, Денислав продължава да съхранява късчета реалност в своите снимки. „Мои фотографии на живо могат да се видят в момента в Пловдив, в Къща Хиндлиян в Стария град, където на 17-и октомври се откри изложбата ми „И животът продължи“, като част от Международните фотографски срещи. В нея споделям около 700 сюжета от изминалата година на пандемия, които мотивират позицията ми, че животът ни може и да не е непоносимо променен, а "новото нормално" не е универсално.“ А тази изложба той е снимал изцяло с телефон. Което доказва колко можеш да постигнеш с телефон в ръка и доза човечност.

 

За подкрепата от наградния фонд

Денислав Стойчев е сред отличените автори на „Второ място“ в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“, които получиха парична награда в размер на 120 лв. Средствата за наградния фонд на конкурса бяха събрани благодарение на щедри дарители и активисти, които се включиха в дарителската кампания на Български център за нестопанско право през април и май 2021 г.

Паричната награда Денислав оползотворява за покриването на важни, належащи разходи от бита и от значение за творческото му развитие.

 

Изложба „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021

Фотографската серия „Бъди човек: Посланици на доброто“ е част от изложбата „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“ 2021. В ядрото на креативните работи, представени в експозицията, стои дигиталната трансформация на трите основни граждански права, които са есенцията на гражданското участие - правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото, пречупени през художествения поглед на 16-те отличени автори в конкурса „Граждански Будилник“ 2021.

 

>> Разгледай и сподели изложбата онлайн <<

 

През 2022 г. предстои петото издание на конкурса „Граждански Будилник“. Ако искаш да подкрепиш младите таланти, които създават изкуство, говорещо за права, можеш да дариш за тях още сега.

 

За повече информация – попитай на budilnik@bcnl.org.


Материалът е подготвен с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

                                     

назад