cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

ИсторииТЕ

Навреме за Коледа, време за ДарПазар

18 Декември 2019

На Коледа са най-хубави чудните истории. Такава е и историята на Баба Славка от с. Челопек. Тя плете чорапи от домашна вълна – отглежда с любов овцете, после на дарака пречиства и пере вълната, преде и плете с ентусиазъм всеки път, когато от Фабрика за идеи ѝ поръчват вълнени чорапи. От 20 години баба Славка е сама, но това не ѝ пречи от сутрин до вечер да се труди неуморно. И да посреща в дома си млади хора, които се включват в кампанията Резиденция Баба на Фабрика за идеи.

Чорапите от домашна вълна на баба Славка стигат до много хора из цялата страна, благодарение на сдружението, а сега и чрез онлайн платформата ДарПазар. Така, споделя Милица от Фабрика за идеи, баба Славка бори самотата, защото се чувства постоянно ангажирана и се радва от сърце на всяка снимка, на която вижда, че нейните чорапи се носят от много хора. „Толкова е скромна, че дори не иска пари, но ние не отстъпваме, защото за нас е важно и финансово да ѝ помагаме.“ Последната поръчка от 40 чифта чорапи изкарва баба Славка от болницата. Само след два дни в болницата, тя става на крака, защото я чака плетене на чорапи за нейните безброй внуци. Здрав дух, здраво тяло.

ДарПазар идва навреме за коледното пазаруване за любими хора. Пък и за любими животни – например една хранилка за птици ще е чудесен дар за птиците в града, на които така се радваме, когато ни пеят. Чрез онлайн платформата ДарПазар ще се добави още стойност към любовта, с която купуваме и подаряваме празничните подаръци. Всеки продукт или услуга, който поръчате, е дар – любов, отношение и подкрепа, които изпращате:

...към човек в нужда, на когото някой е подал ръка,

...към талантливи младежи без близки, на които някой помага, за да продължат образованието си,

...към природата и животните, за които някой ежедневно се грижи,

...към хората с различни от нормалните умения, на които някой успяват да намерят място в обществото.

А кой е този някой?

Всъщност, са много – граждански организации от цялата страна, които работят, без да говорят много. Като джуджетата на Дядо Коледа – но не само по Коледа. А всеки ден – работят с хора с увреждания, като развиват трудовите им умения и ги правят по-самостоятелни; работят за опазването на природните ресурси и за насърчаване на малките производители от обезлюдени краища на България, които живеят в синхрон с природата и затова лютеницата е като от едно време, а сладката са уникални; работят, като помагат на младежи без семейства и развиват талантите им, за да продължат смело живота си напред. И за още много смислени каузи.

ДарПазар обединява организации от цялата страна, които развиват социално предприемачество. Всеки, който отговаря на условията на платформата може да се включи в нея. А още по-лесно е да пазаруваме с кауза и пазарувайки, да даряваме добрина, подкрепа и смисъл, за да ги има добрите истории.

Платформата е факт благодарение на партньорството между една гражданска организация и една софтуерна компания. Български център за нестопанско право и Аксенчър България се обединяват около идеята повече хора да разберат за това колко дейни организации има из страната и всеки да може лесно да ги подкрепи, пазарувайки с кауза. Платформата дава възможност за избор на продукти и услуги, според каузата, която човек иска да подкрепи. Към всеки продукт или услуга също има информация за значението на покупката, която ще направите. Социалните предприятия имат профили в платформата, където разказват повече за мисията си и благотворителната стойност на тяхната работа.

Защо и за кого е важен ДарПазар?

ДарПазар е важен, защото е кауза – да помагаме на онези, които имат нужда и работят неуморно, да бъдем ангажирани и състрадателни, да си помагаме. И заради това е важен не само за организациите, за хората, на които те помагат, за природните ни богатства и животните, а и за всеки от нас. Защото малкото може да бъде много - дори и когато пазаруваме можем да добавяме стойност, да благотворим и да даряваме смисъл.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

назад