cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

Отличихме авторите на конкурса „Граждански Будилник“ vol.5 на едноименния фестивал за изкуство и права

23 Юни 2022

 

„А усмивките и много ведрото настроение, които срещнах по време на целия фестивал, бяха най-впечатляващото нещо. Прекрасно е да си заобиколен и да общуваш с позитивно настроени хора - участник във фестивала

 

Хубавите неща е редно да се повтарят по-често. Затова и тази година се впуснахме в едно наистина шарено приключение, посветено не само на говоренето за права, но и на включването им  действие чрез променящата сила на изкуството. На 19 юни ние от Български център за нестопанско право поставихме началото на фестивалното лято със специално събитие, а именно – второто издание на Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК, който проведохме в новото арт сърце на София - Топлоцентрала.

Фестът  събра под едно небе творчески активности, работилници, танци, песни и игри, свързани с правото ни на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото. 

Празникът започна с творческата работилница по ритъм на нашия верен приятел и граждански будител – Дицата от Dizzy Grooves. Под неговото диригентство непознаващи се до този момент хора се свързаха като общност в голям дръм съркъл и заЕДНО създадоха ритъма на фестивала. С груповото барабанене самите участници зададоха тона на предстоящите активности.

 

„Нека Граждански Будилник да продължава да ни радва напред в годините“ – участник във фестивала

 

Всеки ритъм води до танц – неизбежно е! Особено когато цяла секция перкусии те подтиква да се раздвижиш. На това се надявахме, това се и случи в рамките на работилницата по афро танци с участието на енергичната Мария Косса от Африкая. Благодарение на нейните насоки успяхме за миг да се  потопим в екзотичната танцова култура на горещия континент, а редом с това разсъждавахме над идеята как би изглеждала солидарността и как бихме могли да говорим за нея чрез силата на танца. Страхотна храна за размисъл!

Е, след като миналата година буквално се потопихме в култовата сцена от едноименния филм с Джийн Кели „Singing in the rain“, си казахме, че и този път трябва да упражним научените суинг стъпки във вихъра на Линди хоп танца заедно с неуморните ни приятели от Swing Society. Радваме се, че толкова много свежи хора се включиха!

През целия ден участниците във фестивала имаха уникалната възможност да се включат в серия безплатни и специално подготвени за феста работилници на различни теми. Заедно с Българска фондация Биоразнообразие се научихме как да обработваме билки така, че да си приготвяме различни комбинации на свежи подправки с натурална гризова сол от лагуната на живота Атанасовско езеро!

 

„Фестивалът беше чудесно организиран. Работилниците интересни. И участниците любопитни, способни и накрая... силно избухващи“ - участник във фестивала

 

През цялото време ловихме кадри с примери за сдружаване около нас под творческия поглед на фотографа на каузи надлъж и нашир – Тихомира Методиева – Тихич. Емблематичните снимки печатахме на място благодарение на нашите партньори от Factor.Bg, които и тази година ни услужиха с многофункционален фотопринтер.

С помощта на Общество 528 малки и големи създаваха уникални рисунки и довършваха историите на емблематични илюстрации на Граждански Будилник, които допринесоха към цветовете на импровизираната изложба във фестивалната зона.  

А заедно с КаритАрт – социално предприятие на Каритас София - изработвахме фестивални значки с послания за силата на гражданското обединяване.

Щандтът на ДарПазар очарова посетителите с разнообразните, ръчно изработени и автентични  идеи за подаръци, създадени от български социални предприятия. Специално за гостите на Фестивала всичките работилници на социални предприятия - част от общността на ДарПазар - бяха напълно безплатни, за да могат повече хора да се докоснат до гражданската енергия и да опознаят каузите на гражданските организации, които стоят зад тях.

И ето, че настъпи най-дългоочакваният момент от феста, а именно - да разберем кои са отличените автори в петото издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022.  

Тази година в него участие взеха повече от 120 български артисти в трите конкурсни категории: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“. Предизвикахме ги да творят на тема „СДРУЖЕНИ: силата да сме заЕДНО“ и предложенията, които получихме, бяха повече от впечатляващи.  


Церемонията по награждаване бе водена от Ива Дойчинова – журналист за граждански каузи и верен приятел на БЦНП, която не спира да припознава смисъла от това да насърчаваме създаването и популяризирането на социално ангажираното изкуство.


Е, стига толкова чакане и напрежение, ето кои са авторите, удостоени с призове в трите конкурсни категории:

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ТЕКСТ“

 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Веселина Седларска, Стефан Иванов и Зарина Василева

Първо място: Пламена Стоянова - за разказа „За дружното живеене и правото на сдружаване“

Второ място: Арсо Нистевски – за интерактивната приказка „Рояк врабчета“
Трето място: Александър Арнаудов – за стихотворенията „Активизъм“, „Ангелът по време на пандемия“, „Граници“, „Колективен кошмар“, „Планета 1998“

 

Почетно отличие: Диян Божидаров – за публицистичния текст „Украинката Лена плаче, а рускинята Ирина я прегръща“

Почетно отличие: Паулина Гегова-Карамфилова – за публицистичния текст „Как доброволци и професионалисти спасиха Нареченската гора“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Генка Богданова –  за разказа „Щастието да имаш верни приятели“

***

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ИЛЮСТРАЦИЯ“

 

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Велина Мавродинова, Розалина Буркова и Весела Данчева 

Първо място: Валентин Георгиев – за серията илюстрации „Заедно
Второ място: Таня Божинова – за илюстрацията „Заедно на една ръка разстояние“
Трето място: Мая Иванова – за диптиха илюстрации „Връзката между поколенията“

 

Почетно отличие: Димитър Капитанов – за илюстрацията „Together, Always“
Почетно отличиеЛюдмила Гъркова – за илюстрациите „Заедно ще променим света с багрите на щастието и любовта“ и „Най-хубавото място на света е тук и сега - с теб“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Светлана Попова – за илюстрацията „ВЕДНО̀“

***

 

НАГРАДЕНИ ТВОРБИ И ТЕХНИТЕ АВТОРИ В КАТЕГОРИЯ „ФОТОГРАФИЯ“

Творбите бяха оценени и класирани от професионално жури в състав: Надежда Павлова, Мирослав Маринов и Александър Николов

Първо място: Денислав Стойчев – за фотографската серия „Център за подкрепа на бежанци от Украйна, град Варна“

Второ място: Александър Карамфилов – за фотографската серия „Чиста Марица“
Трето място: Вили Ракаджиева – за фотографията „Бездомник се грижи за бездомник“

 

Почетно отличие: Анна Йончева – за фотографията „Да играем заедно“
Почетно отличие: Мартин Лишански – за фотографската серия „Разделени заедно“

***

Награда „Изборът на публиката“ от онлайн гласуването: Милен Миланов – за фотографията „НеизчезващиТЕ“

***

В рамките на церемонията с томбола бяха изтеглени и имената на хората, подкрепили в онлайн гласуването своите фаворити в трите категории. Късметлиите са: Иван Кънчев, Десислава Калчева и Елена Павлова. Те получиха подаръци от лимитираната серия чанти, бандана шалове и значки на Граждански Будилник.

Честито на победителите!

 

От сърце благодарим на всички, които се включиха и ви насърчаваме да не спирате да творите и да търсите нови начини, през които да говорите за човешките и гражданските права и свободи.

 

Всеки от авторите, отличен на „Първо място“ получи награда от 400 лв., „Второ място“ – 300 лв., „Трето място“ – 200 лв., а удостоените със специалната награда „Изборът на публиката“ – 100 лв. И тази година общият награден фонд бе осигурен благодарение на щедрата подкрепа на граждански активисти, ценители на изкуството, приятели и партньори в рамките на дарителската кампания, организирана от Български център за нестопанско право. Благодарим от сърце на всички, които станаха част от този процес и подкрепиха наградните творци!

 

И както немалко пъти казахме – фестивал без музика не е фестивал. Затова на празничната сцена се качиха три от най-горещите съвременни банди – Керана и КосмонавтитеCool Den и Feel Good Inc. Те ни поведоха на едно шеметно музикално приключение под ритмите на авторски парчета със социални ангажирани послания. Благодарим ви момчета и момичета! Вие несъмнено бяхте сладкият десерт в края на този незабравим ден. Догодина пак!

 

„Енергията беше страшно зареждаща, позитивна и свежа! Продължавайте в същия дух!“ – участник във фестивала

_________________________

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“     

                               

назад