cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК

СРОКЪТ НА КОНКУРСА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ 2021 Е УДЪЛЖЕН ДО 8 ЮНИ

30 Май 2021

Покажи твоя артистичен прочит към случващото се с правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото в дигиталната ера чрез твоя авторска фотография, илюстрация или текст.

Ако се занимаваш с

фотография,

рисуване или

писане,

това е твоят последен шанс да се включиш в конкурса за социално ангажирано изкуство

 

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021

 

>> формуляр за кандидатстване <<

 

До 8 юни, включително, имаш време да изпратиш твоя авторска фотография, илюстрация или текст, с които да изразиш твоята артистична интерпретация към случващото се с гражданските ни права и свободи с фокус върху правото на сдружаване, на правото на мирни събрания (протести) или на свободата на словото във виртуалната ера.

 

Как виждаш дигиталното презареждане на тези права през последната година – повече свобода и възможности ли ни даде или повече ограничения и предизвикателства?!

 

В своя артистичен разказ можеш да засегнеш някоя от подтемите:

>> Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата? – пресечната точка между свободата на изразяване, критичната мисъл и говоренето на неистини.

>> Как протестираме от виртуалните площади? - дигиталните инструменти, които помагат да изразяваме гражданска позиция по значими обществени теми.

>> Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общи каузи? – гласът на гражданските организации и техните общности в онлайн пространството, нови форми на обединяване и сдружаване във виртуалния безграничен свят.

 

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери, случки и събития, които са те вдъхновили да споделиш гледната си точка на творец към темата за дигиталното презареждане на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото.

 • Конкурсът е отворен за участие от 1 април до 8 юни 2021 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва).
 • През лятото на 2021 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит (виж кои са хората в журито от ТУК).
 • Докато журито оценява, публиката ще може да номинира във Фейсбук най-добрите творби във всяка от 3-те категории. Гласуването ще бъде отворено от 15 юни до 15 юли 2021 г. (правилата за гласуване са по-долу).
 • Авторите на творбите от 3-те категории, оценени на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“ от журито, както и тези, получили специалното отличие „Изборът на публиката“ в резултат на онлайн гласуването, ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд на конкурса на обща стойност 2250 лв., както и с предметни награди (виж в раздела за наградите)
 • Първенците във всяка категория ще получат допълнителна награда - участие в интервю за Списание 8 през септември и октомври 2021 г.
 • На 26 август 2021 г. на Фестивал на Гражданския будилник в София ще наградим отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ и разпространени в онлайн изложба.

 

ГРАФИК НА КОНКУРСА

>> Кандидатстване в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 (срокът е актуализиран): 1 април – 8 юни 2021 г.

>> Онлайн гласуване на публиката: 15 юни – 15 юли 2021 г.

>> ФЕСТИВАЛ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК, награждаване на авторите и откриване на изложбата в София: 26 август 2021 г.

>> Сключване на договорите за награда с отличените автори: в края на август - началото на септември 2021 г.

 

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани другаде.

 

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

 • Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или отразяват отношение към дигиталната трансформация на правото на сдружаване, на правото на мирни събрания (протести) или на свободата на словото във виртуалния свят.
 • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка една от 3-те категории.
 • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки.
 • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси.
 • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза. Текстовете трябва да са с максимален обем до 1,500 думи.
 • Към кандидатурата задължително се посочват:

>> Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив;

>> Категория на творбата/серията творби;

>> Заглавие на творбата/серията творби;

>> Кратка аргументация на творческата идея, реферираща към избраното право/права (максимум до 100 думи);

>> Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде;

>> Съгласие, съотв. несъгласието на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката.

 

 • Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право организатор на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица.

 

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Авторски произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката.

 

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“.

Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория. Виж кои са хората в журито от ТУК.

 

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

За участие в конкурса се попълва:

>> формуляр за кандидатстване <<

 

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове или, ако са по-големи от 5 MB, чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com).

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване: 8 юни 2021 г., включително.

 

ГЛАСУВАНЕ НА ПУБЛИКАТА

Докато професионалното жури оценява произведенията, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. От 15 юни до 15 юли 2021 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Фейсбук страницата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Творбите, получили най-голям брой споделяния в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“), ще бъдат удостоени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса и символични предметни награди.

 

 

ВИЖ ТУК:

>> ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА НАГРАДАТА „ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА“ <<

 

 

НАГРАДИ (актуализирано)

Най-добрите, въздействащи и свързани с темата на конкурса творби ще си разпределят наградния фонд на конкурса в размер на 2250 лв.**:

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Първо място" - 400 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Първо място" - 400 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Първо място" - 400 лв.

Авторите ще получат възможност за популяризиране на творчеството им чрез интервю за Списание 8.

 

 • За илюстрацията с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.
 • За фотографията с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.
 • За текста с награда "Изборът на публиката" - 150 лв.

Авторите ще получат възможност за популяризиране на творчеството им чрез интервю за Списание 8.

 

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Второ място" - 120 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Второ място" - 120 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Второ място" - 120 лв.

 

 • За илюстрацията, класирана от журито на "Трето място" - 80 лв.
 • За фотографията, класирана от журито на "Трето място" - 80 лв.
 • За текста, класиран от журито на "Трето място" - 80 лв.

 

Всеки автор на произведение, отличено в конкурса, ще бъде удостоен и със символични предметни награди - комплект бандана шал и платнена торба с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито в столичен градски парк, както и популяризирани в онлайн изложба.

Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на Български център за нестопанско право.

Важно: Български център за нестопанско право ще сключи индивидуален договор за награда с всеки автор, спечелил парична награда. Период за сключване на договорите: края на август - началото на септември 2021 г. 

** Благодарим на всички наши дарители, които подкрепиха дарителската ни кампания за наградния фонд на тазгодишния конкурс "Граждански Будилник" 2021 г. С ваша помощ успяхме да надскочим целената сума и да наберем общо 2250 лв. Така дадохте възможност повече талантливи фотографи, илюстратори, писатели и поети  да бъдат отличени за техните "събуждащи" творби. Тази година, за първи път ще наградим както първенците в трите категории, така и авторите на произведенията, отличени на "Второ място" и "Трето място" в конкурса.

 

СЪВЕТИ ОТ ЖУРИТО

 

През април 2021 г. представители на журито в отделните категории – доц. д-р Марин Бодаков, Велина Мавродинова и Мирослав Маринов - споделиха ценни съвети с участниците в креативните работилници на Гражданския Будилник. Ето и някои от тях, които могат да са ти от полза при създаването на творбата:

Ако кандидатстваш в категория „Текст“, имай предвид, че:

 • Писане се развива само с писане.
 • В което не си достатъчно добър или добра – смети под килима. Прави това, в което е силата ти.
 • Колкото по-къс е един текст, толкова повече си му личат дефектите. Те са като въшка на челото. Трябва да си много внимателен или внимателна в кратките форми.
 • „Красивите думи не са верни, верните думи не са красиви. Ние [журито] търсим верните думи, в които виждаме възможност за красота – красота между самите нас.“
 • „За нас [журито] са ценни различните прояви на гражданската чувствителност.“
 • Когато започнеш да пишеш, не трябва да си небрежен във формата. Но и винаги трябва да се питаш: Сигурен или сигурна ли съм в качеството, смислеността на съдържанието и грижата, с която изпълвам текста?
 • „За нас [журито] ценни са текстовете, които съвпадат със своите автори. Тоест - критиката, която съвпада с автора.“

 

Ако кандидатстваш в категория „Фотография“, помни, че:

 • Трябва да изхождаш от концепцията, че всички неща в света вече са заснети, с изключение на твоята гледна точка.
 • За да създадеш една концепция, трябва да имаш предвид няколко неща:
 • Заснетият кадър не трябва да изглежда случаен. Защото случайността е враг на концептуалната идея.
 • Чрез всяка снимка можеш да наведеш мислене към една или друга посока.
 • Ако подходиш репортажно – ще ти трябват много упоритост и малко късмет.
 • Концепцията трябва да е близка до теб по някакъв начин и да те удовлетвори. Да имаш вътрешна потребност да го кажеш на другите.
 • Темата трябва да е вътре в теб.
 • Проблемите са тези, които най-често ни провокират да творим.
 • Няма как да направиш добри фотографии, ако не си честен или честна със себе си. Ако не си честен или честна – това винаги се вижда.
 • Всяка снимка задължително съществува заради композицията и светлината. И да избереш обекта, който искаш да заснемеш.
 • Текстът, с който аргументираш фотографията си, трябва да бъде кратък и да допълва снимката, а не да я преразказва.
 • Опитай се да допълниш многоточията: „Аз се вълнувам от … Представям … Защото …"

 

Ако кандидатстваш в категория „Илюстрация“, ще ти е полезно да знаеш, че:

 • Първо трябва да идентифицираш какво искаш да кажеш – да помислиш върху идеята. След като си наясно какво искаш да кажа, да го анализираш - какви са пластовете на тази идея. После – мислиш как тази идея може да бъде синтезирана. Като кратко визуално изречение.
 • Трябва да внимаваш в кои клопки да не попадаш. Като клишето на даден образ или форма, чиято енергия или значение се е изчерпала.
 • Въпреки това, стилистичният подход или различната интерпретация понякога може да разбие клишето/баналността. Клишето не е нещо лошо по същество. Важен е контекстът, в който се представя. И това представяне да е по оригинален начин.
 • От най-малкия до най-големия детайл илюстрацията ти трябва да лежи на една стилистична плоскост.
 • Можеш да избираш похвати, при които посланието води, а илюстрацията го следва.
 • Много е важно да преценяваш кое от двете ти е по-важно – дали илюстрацията ще е по-пищна, крещяща или ще поставиш акцент върху въздействащото заглавие или въздействащата тема.
 • Трябва да си наясно дали можеш да говориш по дадена тема по оригинален начин. Всичко е контекст – ти влизаш в идеята с личния си визуален багаж.
 • Всеки един детайл може да счупи системата. Важно е да се използва творческата находка.

 

Успех!

_________________________________________________________________________________________________________________

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепата на Фондация “Америка за България” и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г.

 

С медийното партньорство на:

________________________________________

Автор на заглавната фотография "Keep Walking" е Тюнчер Еминов, отличен в категория "Фотография" на конкурса "Граждански будилник" за 2018 г.

назад