cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Други

Зин "ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК - правата през погледа на изкуството" (2018 г.)

4 Юли 2018

Защо е важно да можем да се изразяваме свободно, медиите да не са контролирани и зависими от политически и бизнес интереси, да можем като граждани да се събираме на митинги и протести или да се сдружаваме в неформални или формални организации? Какъв е истинският смисъл на думата „гражданин“ и каква трябва да е връзката между граждани и властимащи? Какви са измеренията на гражданското участие, защо е важно да можем да наблюдаваме, критикуваме или подкрепяме процесите в страната?

През пролетта на 2018 г. Български център за нестопанско право в партньорство с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts обяви творчески конкурс за артисти-активисти „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ за творби в категориите: "Фотография", "Илюстрация" и "Текст". Артистите, участвали в конкурса, трябваше през своите творби да изследват темата за гражданските права и свободи (с фокус върху свободата на словото, на събранията и на сдружаването) като фундаментален елемент на демократичните общности.

Настоящият зин* „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“ представя отличените в конкурса произведения.

 

Изданието е достъпно и в книжен вариант, който може откриете в различни културни центрове и локации из София, сред които: Къщата на гражданските организации, Клуб "Перото", Унгарски културен институт, Дом на киното, G8, Евросинема, кино Одеон, Cosmos.

 

Зинът „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“ е подготвен и се разпространява със съдействието на списание ВИЖ!

 

______________________

* Зин /zine/ - некомерсиално, често ръчно направено списание или онлайн публикация, посветена на специализирана или необичайна тема).

 

Изданието е в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

назад