cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

259 уникални граждански идеи кандидатстваха в четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант

13 Декември 2018

На 9 декември приключи срокът за кандидатстване в четвъртото издание на програма VIVACOM Регионален грант. Включиха се граждански организации от всички 28 области в страната и споделиха своите проектни идеи за подобряване на средата и създаване на положителна промяна, полезна за общността. Всяка една от инициативите се отличава със своя заряд, мисъл и пъстрота на решенията за хората от големите и малки населени места как да живеят по-сплотено, по-радостно и с по-голяма надежда в сърцата.

Челното място в първия етап от конкурсната програма за набиране на проектни предложения (от 17 октомври до 9 декември 2018 г.) традиционно се зае от кандидатурите на сдруженията в обществена полза (115), следвани от народните читалища (70), фондациите в обществена полза (46) и настоятелствата към училища (17) и детски градини (11), регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. И тази година широка се оказа палитрата на населените места, от които граждански активните организации се включиха в Програмата. Преобладаващ бе броят на предложенията, изпратени от градове (205), а проектните идеи, дошли от села, са 54.

Част от проектите обръщат поглед към българските корени и народните обичаи, към инициативи, свързани с артистични прояви и културни събития с участието на местното население, социални активности сред и за природата. Други са насочени към подкрепа на хора от уязвими групи, занимания с деца, насърчаване на доброволчеството и благотворителността.

Значителна част от идеите са с културно-образователна и социална насоченост, като в това число се предвиждат най-разнообразни дейности и подходи за обединяване на общностите, преодоляване на различията, „овкусяване“ на ежедневието със смислени каузи, атрактивни занимания и вдъхване на нов живот в старите обичаи.

Какво предстои оттук нататък?

I. Първи етап – предварителен подбор

До 31.12.2018 г. получените проекти ще бъдат оценени съобразно зададените в общите условия критерии от екип експерти от Български център за нестопанско право (БЦНП), който ще извърши предварителния подбор. До втория етап ще бъдат допуснати първите 50 проекта, класирани от експертите.

II. Втори етап – оценяване от журито

Крайното решение за това кои ще бъдат финалистите, които ще получат финансова подкрепа от VIVACOM Регионален грант, ще се вземе през януари 2019 г. от жури в състав: Мария Чернева (журналист), Ива Дойчинова (журналист) и Иван Кънчев (съосновател на сдружение „Българска история“), Веселка Вуткова (директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM) и Надя Шабани (директор на Български център за нестопанско право). Финалистите ще бъдат обявени на официална церемония в началото на март 2019 г., след което ще бъдат сключени договорите с тях.