cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

319 смели идеи се надпреварват в шестото издание на VIVACOM Регионален грант

2 Февруари 2021

Срокът за кандидатстване в шестото издание на програма VIVACOM Регионален грант /2020-2021/ приключи на 19 януари 2021 г. В надпреварата за грант до 5000 лв. тази година се включиха 281 граждански организации от 27 области, които споделиха своите 319 идеи за развитие на местните общности, ангажирайки повече хора, по устойчив и иновативен начин.

Мисълта и грижата за местните хора, желанието за свързване „като на живо“, нуждата от образователни занимания на открито и жаждата за културни събития провокираха десетки организации от неправителствения сектор да предложат своите решения на належаващите проблеми. С откриването на шестото издание на Регионалния грант, VIVACOM насърчи въображението и инициативността на гражданските организации да участват смело със своите идеи, без ограничения в сферите, в които ще го развиват. С това Програмата за пореден път се доказа като уникална и смислена инициатива, близка до нуждите на гражданското общество.

Важен акцент тази година е изключителното разнообразие на проектните предложения със засилено внимание към взаимодействието с местните общности от малките села и градове. Основният фокус на идеите логично е продиктуван от ограничителните мерки, виртуалността на общуването, липсата на сцена за независимите артисти и театрали, спешната нужда от предприемане на мерки за борба с глобалното затопляне и др. Дигитализирането на част от инициативите дава свободата за бързо и лесно достигане до широк кръг от хора.

Най-много проекти в конкурсната програма (от 26 ноември 2020 г. до 19 януари 2021 г.) са подадени от сдружения (142) и фондации (70) в обществена полза. Сред многобройните кандидати са и читалищата (58). Неблагоприятните условия за образователна дейност с деца, ученици, родители и учители до голяма степен възпрепятстваха активността на училищните настоятелства (10) и настоятелствата към детски градини (1) за предлагане на идеи, адаптирани към текущите условия.

Преобладаващ е броят на предложенията, изпратени от градове - 257, като активността в селата продължава да расте – тази година подадените проекти от села са 66 идеи. Населените места, в които проектите предвиждат да се случват дейности, на практика обхващат почти цялата страна. Сред селата, към които проектите са насочени, са: с. Мирково, с. Буново, с. Смолско, с. Каменица, с. Бенковски, с. Русаля, с. Ягода, с. Косово, с. Горно войводино, с. Долно войводино, с. Бащино, с. Ефрем, с. Лясково, с. Триград, с. Гьоврен, с. Грохотно, с. Тодювци, с. Карандили, с.  Веселина, с. Дрента и др. А част от градовете, в които са планирани инициативи, обхващат общините Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Пордим, Червен Бряг, Банско, Роман, Белица, Надарево, Брезник и др.

Какво предстои?

През февруари 2021 г. журито в състав: Ива Дойчинова (журналист за граждански каузи), Иван Кънчев (съосновател на сдружение „Българска история“), Райко Байчев (журналист от actualno.com), Веселка Вуткова (директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM) и Надя Шабани (директор на БЦНП) ще разгледа проектите и ще класира най-добрите от тях.

Финалистите ще бъдат обявени в онлайн събитие в началото на март 2021 г.

Общата стойност на Регионалния грант в шестото издание на Програмата е 60 000 лв. Всеки от финалистите ще получи безвъзмездна финансова помощ /грант/ в размер до 5 000 лв. съобразно предвидения бюджет в проектното предложение. Сключването на договорите за грант и започване изпълнението на дейностите ще се осъществи през април 2021 г.

Снимките са от проекти, подкрепени от петото издание на VIVACOM Регионален грант /2019-2020/, инициирани от „Кукуряк“ - Стара Загора, фондация „Зад кадър“ - Габрово, фондация „Музика за България“ - София. Повече за техните вдъхновяващи истории може да прочетете на НПО Портала.

назад