cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

43 организации кандидатстваха в осмото издание на програмата „Предприемачество за НПО“

21 Август 2018

 

43 неправителствени организации кандидатстваха в осмото издание на програмата „Предприемачество за НПО“ на Български център за нестопанско право. Интерес към програмата има от цялата страна – получихме кандидатури от градове като Варна, Сливен, Враца, Перник, София, Русе, Монтана, Плевен и др.

Бизнес плановете  бяха  внимателно разгледани от жури, състоящо се от експерти  в сферата на социалното предприемачество. Журито отличи 16 кандидатури, които продължават към втория етап на програмата. Основните критерии при техния избор бяха свързани с жизнеспособността на бизнес идеята и връзката ѝ с мисията на организацията, както и потенциала на самата организация и готовността ѝ да реализира проекта. През м. август се провеждат индивидуални интервюта и срещи с представители на 16-те организации. Тяхната цел ще  бъде да се изберат финалните 10 до 12 проекта, които ще се включат в програмата.

За първи път програмата на БЦНП за насърчаване на бизнеса с кауза отправи сериозно предизвикателство към кандидатите, като критерий за тяхното участие беше представянето на разработен бизнес-план. Наличието на такъв критерий целеше да провокира по-задълбочена и системна работа на ниво планиране от страна на организациите, които имат желание да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия.

Екипът на БЦНП предоставя системна подкрепа на неправителствени организации да стартират свързана с мисията им стопанска дейност повече от 8 години, с дълбокото убеждение, че това е един от начините за постигане на устойчивост и финансова независимост. Този инструмент дава изключителни възможности за осъществяване на социална промяна, но организациите, които са мотивирани да го развият, имат нужда от експертна и финансова помощ, за да постигнат добри резултати. Именно в отговор на тези нужди е създадена програмата „Предприемачество за НПО“, в която възможности за индивидуални консултации и надграждащи обучения са предвидени във всички етапи, а най-добре развитите и обмислени идеи имат шанс и за финансова инвестиция.

В края на август ще бъде обявена крайната селекция от 10 до 12 участници в програмата, които ще имат възможността да оптимизират своите предприемачески проекти с подкрепата на специалисти в различни области като предприемачество и планиране, финансови прогнози и ценообразуване, презентационни умения и др. Догодина те ще имат възможност да се състезават със своите бизнес идеи в конкурса „Най-добър бизнес план на неправителствена организация", който ще обяви своите победители по време на традиционния „Базар на социалните предприятия“. Спечелилите ще бъдат включени в Лаб4е - интензивна менторска програма, която ще се проведе в периода март – декември, 2019 г.

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

 

Снимка 1: Победителите в конкурса „Най-добър бизнес план на неправителствена организация", 02.2018 год.

назад