cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

50 управленски програми от младежи, които носят увереност за по-добро бъдеще

29 Март 2021

Защо участва в конкурса #ТоваЕ?

Много често съмнението в нас самите ни отказва още преди да сме пробвали.

„Защо аз? Какво ще променя? Има ли смисъл?“ – това бе подсъзнателната атака, която ме разколеба в идеите ми и стойността им, но след размисъл установих, че всяко мнение е важно и дори предложенията ми никога да не се реализират, то поне печеля от това, че съм им дала глас и че съм подкрепила подобна инициатива (в лицето на Вашия конкурс).

Много често ние българите си мислим, че:  ,,Така е било, и така ще бъде“ – както казва Вапцаров в ,,История“, с което ограничаваме мирогледа си, не даваме възможност на младежта да изрази, макар и наивни, идеите си, но именно в различията ни и техния сблъсък, можем да открием промяната, от която имаме нужда. Това е причината, поради която участвах. Искам да бъда част от групата хора, която вярва в себе си и в потенциала на другите, а не от тези, които стоят отстрани и критикуват без да действат.

Така ни отговори 17-годишната Цецка Пашовска от с. Попица, обл. Варна. Тя  преодоля съмнението в себе си и в това, че има смисъл и смело участва в конкурса #ТоваЕ. Конкурс, в който събрахме 50 управленски програми, написани от младежи на възраст между 16 и 24 г.

 

Един от членовете на журито каза: "Очаквам или да бъда поразен от политическата култура и ангажираност на участниците, или да бъда потресен." Е, без да преувеличаваме - има истински добри предложения и ако те намерят място в управленските програми на реалните кандидат-управляващи, то чакат ни по-добри времена.

Всъщност, ние сме уверени в това - в бъдещето, което тези младежи могат да донесат с идеите си.

Да отличим най-добрите управленски програми беше нелека задача. Същевременно, журито единодушно се обедини около три управленски програми, които заслужават да бъдат откроени:

1-во място:

Нехсат Сезгин Хасан, на 20 години от село Богданци, общ. Самуил, обл. Разград, студент в специалност „Философия” във Философския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”

Вижте управленската програма на Нехсат тук.

2-ро място:

Люба Тодорова, на 21 години по рождение и дух от Варна, понастоящем живее в София, студент по Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” 

Вижте управленската програма на Люба тук.

3-то място:

Божана Славкова, на 16 години, от гр. Бургас, ученичка в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф.Панчо Владигеров" 

Вижте управленската програма на Божана тук.

 

Истината е, че много от споделените идеи и извън тези три програми, заслужават да бъдат чути, дискутирани и взети предвид от управляващите.

 

В сферата на образованието

За младежите образованието е на пиедестал – както е написал Виктор Големинов, на 22 г. Необходимо е:

  • „Да се пРеустанови функцията на образователната система у нас и от ,,последователна“ в  ,,перспективна“. Това ще се постигне чрез ,,пречупване“ на консервативно-закостенелия начин на преподаване на нов материал е се въведе т.нар. сетивно възприятие, а именно да се преподава така, че да бъдат ангажирани колкото се може повече от сетивата на учащите се.“ - пише Цецка Пашовска, 17 г. от с. Попица, обл. Враца
  • Важно е да се засили връзката училище-висше образование-работодатели Александър Светославов, Теодора Георгиева, Наско Боянов и почти всеки, който е включил темата образование в програмата си. Предложението на Наско Боянов, например, е: „Приоритетни инвестиции в промяна на образователната система, културата и спорта, сътрудничество на фирми, институции и научни центрове с училищата и университетите, като по този начин да се произвеждат кадри които да отговарят на търсенето на пазара на труда и да са полезни на отечеството. Всички гимназии да бъдат превърнати в професионални или с конкретна научна насоченост. Добре образованите, дисциплинирани и умели хора ще изградят прогресивната държава.“
  • „В сферата на образованието бих добавила час или предмет, в който ще помогне на децата да вярват в себе си, да са по-уверени, да изказват мнението си, как могат да бъдат успешни в дадена сфера или в живота. Мисля да добавя този час или предмет да се изучава след 7 клас.“, споделя Мюбеян Лятиф, 17 г.

 

В сферата на екологията:

  • „Бих инвестирала в инициативи и проекти с екологична и културна насоченост. Пример за такива е – Който рециклира ще получи билет за театър; който се включи активно в инициативата за почистване на плажа ще получи билет за делфинариума; който подаде сигнал за незаконна сеч ще получи обезщетение.“, предлага Михаела Тодорова, 24г.
  • „Ще създам обществена организация, която да организира грижа за природата и животните под формата на игри. Да засажда дървета, да се чистят боклуци, да се показва най-вече на малките как трябва да се отнасят към природата и животните, защото природата е наш дом.“ – Цветослав Тошев, 20 г.

 

В сферата на културата

Освен Михаела Тодорова, чиято идея видяхте как обвързва екологията с културата, за младежите развитието на тази сфера е сред имащите основно значение за напредъка в държавата ни:

  • Култура на открито (концерти и фестивали във всеки град), улични изпълнители и създаване и поддържане на общност на всички изпълнители е сред идеите на Даница Янакиева, на 24 г. Те предлага и: „Наредба за задължително отчуждаване на изоставените сгради, които имат по няколко собственика и са пред разруха. Като условието е до бъдат разрушени или ако са в приемливо състояние да се търсят външни спонсори за изграждането на паркове, музеи, младежки центрове и споделени пространства.“
  • „Във всеки град трябва да има киносалон, който да показва качествено кино от цял свят. Трябва да има много театри и галерии. Ще бъде предлагана огромна финансова помощ за изкуство. Цените на книгите трябва да спаднат. Децата трябва да бъдат учени да обичат изкуството като да бъдат водени на културните места.“ Предлага Божана Славова, на 16 г.

 

В социалната сфера

  • Грижа за затворниците, хората с психични разстройства и изграждането на домове за бездомни във всеки град са сред предложенията в програмата на Ана-Мария Димитрова, 21 г.
  • „Борба срещу расизъм, агресия и хомофобия: да можем свободно да се изразяваме и бъдем такива, каквито искаме.“ е водещ принцип за Зорница Красимирова, 17 г.
  • В програмата на Доника Везирска, 22 г., акцент е реинтеграцията на уязвимите групи (затворници, престъпници, наркомани, насилници, алкохолици и т.н.).

 

Още конкретни, дръзки и адекватни предложения има и в сферите на икономиката, правосъдието, гражданското участие, здравеопазването и пр. - такива, каквито младите хора виждат като решения на проблемите около себе си.

Срещата ни с участниците в конкурса (вижте видеото ТУК) не беше достатъчна, за да дискутираме предложенията и смелите идеи.

Ето защо:

- предстоят следващи срещи в Клуба на гражданския стопаджия, които ще посветим на тези теми и заедно с младежите, ще формираме предложения за подобряване на средата около нас.

- ще използваме платформата Гласът ни, за да дадем повече видимост на идеите в различните сфери, да събираме нови предложения и подкрепа за тях. 

 

Обобщението на най-добрите идеи в конкурса предстои да изпратим до бъдещите управляващи. И ще търсим диалога с тях. Защото само в разговор различните гледни точки стават източник на идеи и провокират намирането на решения, които могат да променят ежедневието ни към по-добро. А гледните точки на младите хора са "съкровища от цялата страна", които трябва да бъдат открити.

 


#ТоваЕ конкурсът за смели идеи се случва в рамките на Клуба на гражданския стопаджия - част от проекта „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. 

 

назад