cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

67 организации кандидатстваха в „Предприемачество за НПО“ 2019/2020

29 Юли 2019

67 организации подадоха своите кандидатури за включване в IX издание на Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2019/2020.

Над 185 000 души разбраха за възможностите, които Програмата дава, като прочетоха истории на участници в нея и гледаха видеопосланията.

 

За втора поредна година предизвикателството към организациите е още на етап кандидатстване – за включване в Програмата те трябваше да изпратят разработен бизнес план, който да покаже подготовката и готовността им за реализиране на начинанието. Идеите за развитие на предприемаческа инициатива получихме от граждански организации цялата страна, от малки и големи населени места – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик, Бургас, Враца, Габрово, Бяла, Лясковец, Сухиндол и др.

 

Какво следва?

Всички идеи ще бъдат разгледани и оценени, за да бъдат подбрани между 10 и 12 организации, които да се включат в Програмата. Основните критерии, извън чисто административните изисквания, са свързани с жизнеспособността на бизнес идеята и връзката ѝ с мисията на организацията, с потенциала на самата организация и нейния екип, както и с готовността ѝ да реализира проекта.

Подборът на кандидатите ще премине през два етапа. На първия етап ще бъдат селектирани идеите, които в най-голяма степен покриват описаните критерии. На втория етап ще проведем индивидуални интервюта с представителите на тези организации, за да формираме група от 10 до 12 организации, които ще влязат в Програмата. В началото на септември ще обявим и кои са участниците в новото издание на „Предприемачество за НПО“, като ще се свържем с всеки един от кандидатите по имейл.

Участниците в новата Програма ще преминат през няколко обучения, за да оптимизират своите предприемачески проекти с подкрепата на специалисти в различни области като предприемачество и планиране, финансови прогнози и ценообразуване, презентационни умения и др. В началото на 2020 година те ще могат да се състезават със своите бизнес идеи в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО", а победителите в него ще получат финансова инвестиция. За наградените в конкурса Програмата продължава с менторство и практически обучения по пътя на реализиране на идеите им в периода март-септември 2020 г.

 


За девета поредна година екипът на БЦНП реализира Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ – защото вярваме във въздействието, което гражданските организации постигат, развивайки свързана с мисията им стопанска дейност. Първата цел на предприемаческия модел на работа е устойчивост и финансова независимост на организациите. Втората е увеличаване на въздействието, което най-често се изразява в осигуряване на работа за хора от уязвими групи, промяна на нагласи в обществото към тях, развиване на умения и самостоятелност и пр. А това въздействие е най-важното, което предприемачеството с кауза дава на света и на обществото ни. За организациите, които са мотивирани да го развиват и така да постигат социална промяна, Програмата дава възможност за експертна подкрепа чрез  индивидуални консултации и надграждащи обучения, а най-добре развитите и обмислени идеи имат шанс и за финансова инвестиция.


 

Програмата «Предприемачество за нестопански организации» 2019/2020 се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe,  УниКредит Булбанк и Аксенчър България.

 

назад