cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

7000 липсват

12 Май 2018
Много пъти сме говорили пред вас за запрещението. Позволете ни да го направим още веднъж – с това видео:
 

TEDxSofia 2018 с участието на Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право

Това е разказ за това, че в България съществува закон от 1949 г., който вместо да помага на хората, които имат интелектуални затруднения или психична болест, всъщност ги “запретява” - лишава ги от възможността да правят каквито и да е избори, които да имат значение – за тях и за света около тях. В съвременна България не е възможно това да е единственото решение, което да предлагаме на хората, които изпитват затруднения. Към момента 7000 човека са поставени под запрещение. Тези 7000 са все едно 0, те са в гражданска смърт за останалия свят, като още хиляди изпитват трудности и не може да им се предложи адекватна подкрепа.

Едно от най-големите постижения на програмата Следваща стъпка, която изпълняваме заедно с Глобалната инициатива в психиатрията и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, са направените предложения, които бяха отразени в Законопроекта за физическите лица и мерките за подкрепа, внесен в 43 Народно събрание през 2016 г. С програмата показахме на практика: как да изтрием обезвластяването и да осигурим подкрепа, вместо да зачеркнем човека, на който му е трудно; как да положим усилия, за да го разберем и подкрепим; как да сме помагащи и овластващи, да сме честни, почтени в разбирането си, че всички равни, независимо от това как сме се родили, какво ни се е случило и дали изпитваме някакви затруднения.

Стартирахме Национална гражданска инициатива 7000 - за да бъде приет Законът за физическите лица и мерките за подкрепа. Кампанията за събиране на подписи за премахване на запрещението ще продължи до юни и включва координирани събития и инициативи в цялата страна. Градовете, които участват са: София, Пловдив, Варна, Добрич, Видин, Ловеч, Пазарджик, Русе, Бобов дол, Велинград, Кюстендил, Велико Търново. 
В дните 18-20 май в различни градове ще бъдат организирани публични събития за отбелязване на инициативата Дни на способностите – своеобразно продължение на Фестивала на способностите, който се случи през октомври 2017 г. в столичното Ларго. Краят на кампанията ще бъде на 27 юни, когато подписката ще бъде официално внесена в Народното събрание.
 
Информация за инициативата и как можете да я подкрепите вижте на: www.7000.world  
 
 
назад