cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

9 идеи за бизнес с кауза – кои са социалните предприятия, които влизат в Програмата по предприемачество LET’S GO 2021

10 Март 2021

 

Да се съберем – това е само началото. Да останем заедно – това е напредък. Да заработим заедно – това вече е успех.“

Х.Форд

Човек никога не знае какво крие утрешният ден. Светът е голям и … проблеми дебнат отвсякъде. Но е важно непрестанно да си припомняме третия закон на Нютон, който гласи, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. За всеки проблем – търсим решение. За всяко предизвикателство, намираме авантюрист, готов да му се посвети. Във всяка спънка, откриваме нов метод за справяне със ситуацията и във всяка криза – търсим бърз и премислен изход. Така сме устроени. Е, не на всеки му хрумват идеи, които имат потенциал да променят развоя на историята. Не много хора се сещат за решение на наболял обществен проблем.  Решение, което носи подкрепа, сигурност и кураж.

Но днес ще ви срещнем с едни хора, за които изброеното дотук описва само малка част от техните способности и потенциал. За нас от Български център за нестопанско право е огромна чест и радост да представим тазгодишните участници в Програмата по предприемачество LET’S GO 2021.

9 организации и техните социални предприятия, които отчетоха проблем и предложиха своето решение, адаптирайки се не само към променената бизнес среда, но и към многобройните нарастващи  социални нужди в сферите, в които работят.

А ето кои са и те:

1. Сдружение Глобален предприемачески мониторинг България стартира инициативата – гр. София. „Предприемачи в клас -  безплатна и достъпна онлайн платформа, през която учител или училище в страната ще имат възможност да заяват посещение на български предприемачи в свой час. Целта е да се развие предприемаческото мислене сред младото поколение в училище,  което ще се вдъхнови от срещата с успешни практици от бизнеса.

 

2. Фондация „Конкордия България“ от гр. София, планира допълнително да развие своите социално предприемачески дейности и услуги като създаде онлайн магазин, в който по бърз и лесен начин да се продават изделията, произведени в Ателие „Конкордия“.

 

3. Фондация Подобри от гр. Шумен чрез идеята си за ReBox ще разработят умни контейнери за рециклиране на пластмасови бутилки и кенчета. Те отчитат тегло, обем, брой бутилки и визуализират данните на дисплей, като показват конкретно тегло и рециклируема стойност на отпадъка. Контейнерите ще бъдат разполагани първоначално в училища, след което когато се развие модела, ще се поставят и на комуникативни места в различни квартали.  Допълнително фондацията цели да създадена лендинг страницата, която ще отчита стойностите на всички контейнери и ще сравнява различни училища / квартали.

 

4. Сдружение "Общност Каузи и Начинания" имат амбицията да проектират програми за провеждане на групови занимания по характер с ученици от 1 до 4 клас, изграждащи полезни знания, умения и поведения в децата по рамка от 24 силни страни на характера като упоритостта, любопитството и благодарността чрез забавни и смислени дейности за това.

 

5. Сдружение "Балкан Уондърс" от София се включват в Let’s Go с идеята да популяризират Балканската култура и природа, като създадат на поредица от книги на английски език, които адресират различни аспекти от културата на всяка от 12-те балкански страни: кулинария, традиции и ритуали, древни и съвременни свещени места, природни забележителности, и други.

 

6. Фондация “Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер” от гр. Варна, чиято бизнес идея е  създаване на работилница на колела за изработката на сувенири и предмети за домашна употреба от използвани и непотребни вещи от бита - хартия, пластмаса, бутилки и текстил. Изработените предмети ще се продават на фермерските пазар, а материалите за изработката на предметите и сувенирите ще се събират благотворително от местното население.

 

7. Фондация „Хорце“ от гр. Пловдив ще развият идеята си за „Он-лайн седянка“ за създаване на продукт  -  творчески кутии, съдържащи всичко необходимо за изработването на разнообразни артикули, вдъхновени от българските традиции и фолклор, като кутия за везба, кутия за плетен шал, кутия за картичка и други видове кутии с всички необходими принадлежности и подробни инструкции.

 

8. „Надежда за нас“ – гр. Пловдив се включват с идеята да организират летни лагери сред природата за подрастващи и техните родители.

 

9. Фондация „Екатерина Каравелова“ от гр. Пловдив се включват с идеята за издаване на книга на тема личностно развитие. Продуктът им вече е в процес на подготовка, като в програмата, екипът на фондацията ще търси начини за популяризирането и предлагането му по устойчив предприемачески модел.

 

Това са те – смели хора, с големи сърца, дръзнали да помечтаят за промяна. Благодарни сме, че живота ни срещна с тях. Е, те вече се гмурнаха в дълбоките води – първата седмица, изпълнена с индивидуални менторски срещи. Тази година поканихме и победителите от миналогодишното издание на Програмата, за да споделят своите преживявания, да разкажат за напредъка си, както и да насърчат новия випуск идеи с кауза в това да не се отказват, независимо какво дебне зад ъгъла.

Следете ни отблизо, защото ще продължим да ви срещаме с хора-вдъхнoвители!

 

назад