cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Базар „Малкото е Много“: Пазарувай с кауза

15 Януари 2019

Малки кукли, бурканчета с мед, сладко и лютеница, ръчно изрисувани или изплетени сувенири … и още стотици малки неща, които струват Много! Но не в пари, а във време, усилия и стойност.

Тези малки неща значат Много:

  • За всеки човек с увреждане, който е участвал в изработването на малка панделка, сувенир или мартеница

 „В Дневния център се научих да съм по-отговорен, да спазвам часовете, преди бях по-разсеян. Сега, откакто правим декупаж на   сувенирите, съм по-сръчен в ръцете и дори родителите ми го забелязват и ме похвалиха.“ споделя Данаил, участник в Работилница   „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“

  • За всеки млад прохождащ талант, който има малко самочувствие, но много потенциал, за да се открият многото     възможности пред него

 „Беше малко, русокосо момиченце, с любопитен поглед – говореше малко, усмихваше се често и рисуваше със замах. Всички художници,  провели различни курсове по изобразително изкуство, скулптура и илюстрация с децата от „Прегърни ме“, бяха категорични за безспорния талант на Лия, затова и  получи артистичния псевдоним АртМашина.От тази година Лия е ученичка в училището за приложни изкуства „Св. Лука”. споделя Милена от Ателие „Прегърни ме“.

  • За всяко малко дете, за което опазването на природата се превръща в една много значима кауза

 „Това е есетра-дете. Това е пързалка за децата-есетри [в червено], която е сложена във водата от добрите хора, които не ядат есетри.....“  са думите на 4-годишно момче, гледало прожекцията #ДУНАВтечевСофия на WWF България и нарисувало семейство есетри, разказало и на приятелите си за тях и нуждата да бъдат опазени.

  • За всеки в неравностойно положение, който има малко умения, но много заряд за работа

 „Фани е  на 31 години, завършила едва 4-ти клас, има 3 деца и никога до момента не е работила. Записването й в шивашката работилница на НАРД я накара да мечтае, да се чувства можеща и независима, намери й приятели и нова среда. След 6-месечния курс на обучение тя кандидатства с наша подкрепа в едно шивашко предприятие и вече 9 месеца работи неуморно и допринася равностойно за семейния бюджет. Щастлива е, че е пълноценен гражданин и най-важното, че има занаят и повече никога няма да се тревожи да не остане гладна.“ споделя Мария от Национален алианс за работа с доброволци (НАРД).

Всъщност, всички тези малки неща значат Много за всички нас.

Ние от Български център за нестопанско право знаем, че гражданските организации в България постигат много и значими за цялото ни общество успехи, измерими в хилядите променени съдби, опазените животински видове и съхранени природни блага. Затова и част от нашата мисия е да подкрепяме гражданските организации в това да се развиват и да бъдат устойчиви в постигането на каузите си. Един от начините, по който допринасяме за това, е Програмата ни „Предприемачество за нестопански организации“. Благодарение на партньорите ни по Програмата, вече 8 поредни издания насърчаваме и подпомагаме развитието на предприемачески инициативи с добавена социална стойност. Те носят на организациите не само финансова устойчивост и независимост, но и разширяват възможностите за подкрепа, която оказват на различните уязвими групи, с които работят.

През Програмата до момента са преминали над 160 организации, всички те получили нови знания, умения и менторство при развитието на предприемачески модел на работа. Над 160 хил. лв. са инвестирани в най-добрите бизнес идеи, като финансовата подкрепа е само част от съдействието, което организациите получават при стартирането на идеите си.

Специално време за срещи и споделяне на добри истории с предприемачески потенциал е вече ежегодният Базар на социалните предприятия. Тази година, за своето четвърто поред издание, Базарът носи името „Малкото е Много“:

  • Защото зад Малките (и не толкова малки) продукти, които ще намерите на Базара, се крият Много и значими каузи!
  • Защото Малките подаръци, които ще направите на себе си или своите близки, ще донесат Много удовлетворение, смисъл и надежда – на вас и на организацията, чиято мисия ще подкрепите с покупката си.

На 16 и 17 февруари ще превърнем пазаруването в празник, защото ще пазаруваме с кауза. В рамките на два дни 13 граждански организации ще бъдат в Сердика Център, за да продават не само красиви и полезни неща, а такива с добавена социална стойност. Базарът е място за споделяне и общуване: ще имате възможност да научите историята зад продуктите на щандовете, ще разберете повече за човешките съдби и природните богатства, върху които вашата покупка ще окаже положително въздействие. Ще има време и за творчество – подготвили сме работилници за изработване на картички, сплитане на мартеници и рисуване.

Организациите, които ще срещнете на Базара, са с много добри дела зад гърба си и с още повече пред себе си. Това са: Българска Фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците/BirdLife Bulgaria, Карин Дом, Национален алианс за работа с доброволци, сдружение „Закрила – Ловеч“, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения - гр. Варна, сдружение ИДЕА, сдружение "Паралелен свят", фондация "И аз мога", фондация "Конкордия България", фондация „Светът на Мария“, Център за неформално образование и културна дейност АЛОС ,WWF България.

В рамките на Базара, на 16 февруари, ще се проведе и официалната церемония по награждаване на победителите в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“. В конкурса се включват 12-те организации, които са част от тазгодишното издание на Програмата „Предприемачество за нестопански организации“. Организациите, представили най-добрите пет бизнес плана, ще получат финансова, експертна и менторска подкрепа за стартиране или надграждане на бизнес идеите си. Ще ви разкажем повече за разнообразните им и находчиви идеи, а тук можете да видите кои са организациите участници в конкурса, както и победителите в предходното издание.

Бъдете с нас на 16 и 17 февруари на Базара „Малкото е Много“ и пазарувайте с кауза!

Инициативата се провежда в рамките на програмата „Предприемачество за нестопански организации“, която се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

Медийни партньори на Базара:

С любезното домакинство на:

назад