cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Беше велико!

21 Май 2018

В петък, 18 май, в София дадохме старт на Дни на способностите  – инициатива, която се случи в рамките на 3 дни с участието на над 10 български града. Именно с Дни на способностите решихме да отправим най-силното послание на кампанията в рамките на Националната гражданска инициатива 7000  за отмяна на запрещението и въвеждане на подкрепеното вземане на решение – излизайки на улицата, да покажем, че заедно можем всичко – да творим, да се забавляваме, да се учим и да се застъпваме за правото на всички ни на достоен живот. Така, на 18 май завладяхме сърцето на София – от 15.00 до 20.00 часа бул. Витоша беше цветен и оживен, а хората любопитни и подкрепящи. 


Спомените и усещанията ни от този ден ще бъдат много. Весели, зареждащи и слънчеви (и времето ни подкрепи). От шатрата със Супергероите, където всеки можеше да си представи, че е спасителят на света, през ателиетата Знач(к)ими, Вълшебниците на Лумос или в компанията на Анщайн и други Щури глави, до кафето със социален привкус на младежите от Първа английска гимназия, посветено на защитата на човешките права. Специален гост на събитието ни бе Росана от Eh Bee Family, с над 5,9 млн. последователи! Тя снима и специален клип за нас, който ще пусне в канала си.

 

 

Три неща, които най-силно ни впечатлиха от Деня на способностите в София:

  • София е пълна с готини хора, емпатични и ангажирани! За 5 часа събрахме над 800 подписа в подкрепа на кампанията и хората с увреждания. Младите бяха страхотни – на тях им трябваха само три думи – несправедливост, увреждане, подкрепа!

 

  • Няма нищо по-хубаво от това да сме заедно! Няма как да опишем вълнението, което предизвика Шествието на приятелството – с Тих бял Дунав, изсвирен от духовия оркестър на Първа английска гимназия. Парад на гордостта, радостта и щастието, че сме всички заедно.

 

  • На улицата, сред хората намерихме много съмишленици! Едно от най-хубавите неща беше, че разказвайки на случайните минувачи за каузата ни и за какво се борим, срещнахме истинска подкрепа – не само за подписката, а и изобщо за усилията ни, свързани с осигуряването на справедливо отношение към хората с увреждания.   

Всички, които излязохме на улицата, още веднъж си повторихме, че сега, повече от всякога, имаме нужда  от инструментите на гражданското участие – да вярваме в тях и чрез тях да изпращаме нашето послание – към хората и към институциите.

 

Специално изказваме благодарност на всички, които ни подкрепиха – Социалното кафе на Интеракт клуб Тангра-София, духовия оркестър на Първа английска гимназия, на музикантите и на нашите доброволци застъпници – Албена, Вася, Севда, Катя, Антония, и още много.


Специалните ни поздрави са за нашите партньори и приятели от екипите на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията-София, Асоциация Аутизъм, Фондация „Светът на Мария“ и Фондация „Лумос“.
 

назад