cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Благодарим ти, че си един от 85-те!

4 Юни 2019

С благодарност към кандидатите в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019

Благодарим ти, че си един от активните, будни и свободолюбиви автори, които се включиха в конкурса ни ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019! Всеки един от вас, 85-имата, доказва, че изкуството не е самоцел. То е израз на това, което сме, и провокация към онова, което искаме да бъдем. И всеки един от вас ни дава мотивация да продължаваме да подкрепяме социално ангажираното изкуство, за да обединяваме усилията си в пробуждането на като граждани.

В рамките на един месец (от 23 април до 26 май 2019) получихме:

 • 77 фотографии и снимки;
 • 58 есета, стихотворения и къси разкази;
 • 36 илюстрации, рисунки и комиксови изображения.

Искрено ни зарадваха творбите, изпратени от Италия и Румъния, които ни напомниха, че когато си ангажиран и ти пука пространствените граници нямат значение.

Сега на ход е журито. В момента членовете на журито преглеждат и оценяват авторските творби по категории, от които ще отличат най-въздействащите сред тях и ще определят финалистите. Ще има и почетни отличия.

Кой оценява творбите?

Жури в категория „ФОТОГРАФИЯ“

 • Веселина Николаева – наративен фотограф, завършва документална фотография в Академията по изкуства в Утрехт Холандия, темите ѝ са винаги със социална значимост, с което изразява своята позиция на творец и граждански активна личност.
 • Мирослав Маринов – фотограф, съосновател на Софийска фотографска школа; един от вдъхновителите на "Аз мога - тук и сега".
 • Христина Ташева – фотограф, концептуален артист, чрез творчеството си изразява активна гражданска позиция, като част от фотокнигите ѝ третират теми като миграция и национална идентичност.

 

Жури в категория „ИЛЮСТРАЦИЯ“

 • Велина Мавродинова – графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио Enthusiasm.
 • Розалина Буркова - визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като Human Rights Watch, Ultra Music, Polyvinyl Records, Gucci, както и за различни социални каузи и проекти с фокус върху правата на жените, борбата срещу половите стереотипи и насилието над жени.
 • Николай Димчевски – художник, от 2005 г. се занимава с живопис и има реализирани над 15 изложби; участвал е в множество пърформанси, пленери, музикални проекти.
 • Минчо Тодоров – художник и скулптор, преподавател по рисуване и керамика; създава собствена школа за деца, насочена към изучаване на природата, различните стилове изкуства и емблематични художници.

 

Жури в категория „ТЕКСТ“

 • Марин Бодаков - литературен редактор на вестник К. и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ „Св. Климент Охридски“.
 • Стефан Иванов – поет, драматург, носител на „Икар“ за най-добро представление за пиесата „Медея – майка ми“ (2013 г.) и номинация за  „Икар“ (2014 г.) за драматургия на пиесата „Между празниците“.
 • Силвия Чолева – радиожурналист, отговорен редактор на редакция „Култура“ и водеща на предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ по БНР, пише поезия, фрагменти, литературна критика.
 • Зарина Василева – журналист в OFFMedia, докторант в СУ „Св. Климент Охридски“ с изследване за ефективността при осъществяването на социалните каузи в онлайн среда.

 

Кои автори ще грабнат призовите места и кои произведения да бъдат изложени в рамките на специална изложба, посветена на социално ангажираното изкуство, ще разберем съвсем скоро. Награждаването на финалистите ще се проведе в края на юни в София.

 

Конкурсът "Граждански будилник" се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“, изпълняван от Български център за нестопанско право. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

назад