cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

БЛИЗО 12 000 ЧОВЕКА ПОДКРЕПИХА НАЦИОНАЛНАТА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА 7000 ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ЗАПРЕЩЕНИЕТО

29 Юни 2018
Роза е второ дете в семейството, родена е с детска церебрална парализа. Учила е първо в масово, после в помощно училище. Грамотна, чете много и се вълнува от различни теми. Нейното затруднение е лека форма на умствено изоставане. Вече е над 40-годинишна. Двете с майка ѝ, макар и трудно, се справят сами. Роза има по-голям брат, който живее със семейството си. Интересува се повече от семейното жилище, отколкото от майка си и сестра си. Притиска майката да продаде апартамента и да изпратят Роза в Дом. Братът само чака смъртта на майка си, за да постави под запрещение сестра си и да я настани в дом за възрастни. Звъни им периодично по телефона и иронично им напомня - „законът ви не е приет“.
 
Това е една от историите, които ни мотивират да сме неуморни в това, което правим, независимо колко е трудно. Преди 6 години започнахме с „пилотни проекти“, които все още не са намерили своето нормативно признание – ново решение, което да даде по-справедлив и достоен отговор за това как гарантираме правата на една от най-уязвимите група хора с увреждания – хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.
 

Това, което направихме през годините:

  • започнахме да прилагаме на практика нови мерки за подкрепа, вместо ограничения при вземане на решения с 40 човека;
  • тези пилотни проекти (в София, Пловдив, Добрич, Видин, Ловеч, Бобов дол) сега подкрепят повече от 150 човека, които изпитват затруднения заради уврежданията си, поставени са под запрещение или са във висок риск от поставяне под запрещение;
  • повече 1500 семейства и близки участваха в нашите инициативи;
  • 2 изложби по темата стъпиха на 5 континента, заснехме няколко филма, направихме 100 публични събития с над 3000 човека участници в тях, множество медийни изяви…

А сега добавихме нещо голямо:

  • в последните 3 месеца използвахме гражданската си енергия, за да разкажем за  възможната алтернатива на запрещението и да ангажираме много други с искането си за промяна. И успяхме! В над 15 града (София, Кюстендил, Бобов дол, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич, Ловеч, Видин, Силистра, Велико Търново, Търговище, Велинград, Благоевград, Габрово, Враца и др.) над 20 граждански организации и много застъпници, самозастъпници и доброволци събраха близо 12 000 подписа за отмяна на запрещението и въвеждане на подкрепеното вземане на решение. Подписката бе учредена на 27 март 2018 г. от Инициативен комитет на родители на хора с увреждания, убедени, че чрез адекватна подкрепа и защита хората с интелектуални и психично-здравни проблеми могат да участват във вземането на решения за собствения им живот, а не да бъдат обричани на гражданска смърт, като се поставят под запрещение.

 

В това повярваха и хилядите, които се включиха в подписката.

 
 
В последните три месеца хиляди хора разбраха защо е важно и как можем да подкрепяме, а не да забраняваме хората с увреждания. Разбраха, че запрещението, което действа у нас от 1949 г. насам, инвалидизира много повече от самото увреждане. Разбраха и че алтернатива има. Наред с еуфорията от набирането на толкова много подкрепа, особено вълнуващи по време на събитията бяха срещите на хората със застъпващите се за самите себе си младежи и възрастни с увреждания. Разговорите за това какво могат и как биха могли да се справят по-добре, запознанствата и радостта им от разбирането, което срещаха сред хората, бяха истински ценни. Впечатляващ и дори заразяващ беше ентусиазмът на учениците и студентите от различни градове, които се обединяваха около идеята на подписката. Те не просто се включваха в нея, но и разказваха за промяната, събираха подписи,  доброволстваха по време на събития – водени от най-естественото желание да помагат с каквото могат и да поемат отговорност като граждани. Изненадващи приятно бяха и писмата в подкрепа на инициативата, които дойдоха от българи в чужбина. В крайна сметка, едно от най-силните послания на тези три изминали месеца е, че гражданската активност е важна - за да напомня на управляващите кои са значимите за обществото теми, да предлага възможни решения на проблемите и да бъде пример за поемане на отговорност.
 
„Ние не можем да си позволим да живеем в държава, в която продължава да има запрещение“, „За нас – като общество, като родители, като човеци, е невъзможно в 21 век да третираме тези, които имат затруднения, като предмети, а не като хора“, „Аз мога да се справя, ако има кой да ме подкрепи!“, „Заедно можем всичко!“ и много други окриляващи думи чухме от хората, които подкрепиха подписката за премахване на запрещението и внасяне на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа в Народното събрание на Република България. Заради тях и заради онези 7000 в България вярваме, че промяната е необратима.
 

В България над 7000 души са поставени под запрещение. Поставените под запрещение не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят. Законодателното въвеждане на алтернативата на запрещението - подкрепеното вземане на решения - ще позволи на хората с увреждания да участват активно във вземането на решения, които касаят техния живот. Подписката се организира по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и цели създаването на нова законова уредба, която да гарантира равенството пред закона на всички. След внасянето на подписката в Народното събрание започва да тече 3-месечен срок, с който народните представители трябва да се произнесат по направеното искане за приемане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа.
 
Повече информация за инициативата вижте на: www.7000.world 
 
назад