cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

БЦНП представи програма "Предприемачество за нестопански организации" на конференцията "Подкрепа за социални иновации"

19 Юли 2017

На 18 юли в Русе се проведе конференция на тема „Подкрепа за социални иновации", организирана от Русенска търговско-индустриална камара. Пред аудитория от представители на неправителствени организации и бизнес общността  в Русе, Павлета Алексиева, програмен директор на БЦНП, представи програма „Предприемачество за нестопански организации", която през тазгодишното си, седмо издание, се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит, и в партньорство с TELUS International Europe.

Павлета  Алексиева представи възможностите на Програмата, в контекста на пряката подкрепа, в процеса на изграждане на капацитет, която БЦНП предоставя на гражданските организации. Чрез добрите примери и вече реализираните в Програмата бизнес идеи, тя мотивира участниците във форума, представители на НПО, да развиват допълнителна стопанска дейност, като по този начин създават социални иновации и решават социални проблеми. Павлета разказа повече за победителите в шестото издание на програмата –  за техтите бизнес идеи и начина, по който бизнес начинанията им са свързани с мисията на организациите – условие от първостепенно значение при избора на участници в Програмата.

Участниците във форума научиха повече за: „Асоциация Анимус", която  получи подкрепа за създаването на закусвалня „Блага Баба Блага", в която ще се предлагат домашни закуски и тестени изделия, приготвени от самотни възрастни жени или жени, жертви на насилие; Морски клуб "Приятели на морето"-Варна, които развиват по устойчив начин дейността на социалното предприятие „Заедно на борда", като предоставя квалификационни обучения по морските специалности „Водолаз" и „Водач на плавателни съдове до 40 бт по море", като 20% от приходите се инвестират в аналогични, но безплатни квалификационни обучения за младежи без родители, от социално слаби семейства, безработни млади хора; Фондация „Светът на Мария"  - които ще насочат спечелените средства за устойчивото развитие на кетъринг услугите, които предоставя фондацията чрез защитеното си кафене „Светове", за да се разширят възможностите за подкрепена заетост на младежи с интелектуални затруднения; Фондация „Очи на четири лапи"  и идеята им за изграждане на хотел за кучета, който да предоставя отглеждане на домашни любимци в периода, когато техните стопани пътуват, като печалбата от дейността ще се инвестира в издръжката на програмите на фондацията за обучение на кучета водачи на слепи хора; Сдружение „ИДЕА", които ще стартират кетъринг услуги, чрез които ще разширят възможностите на Социалната чайна за осигуряване на заетост на младежи, израснали в социална и икономическа изолация.

Павлета разказа повече за етапите на провеждане и подчерта, че Програмата е структурирана така, че да предоставя знания, умения - както за подготовка на бизнес плана, така и за усъвършенстване на презентационните умения на участниците, възможности за получаване на финансова подкрепа и създаване на партньорства. Павлета представи и новия етап в програмата – Акселератор, чрез участието в който на  финалистите се оказва продължаваща менторска подкрепа от представители на бизнеса.

Павлета Алексиева припомни, че на 6 юли приключи срокът, в който неправителствените организации имаха възможност да кандидатстват за участие в програма „Предприемачество за нестопански организации" 2017/2018 година. Получени са 86 идеи за бизнес инициативи от 30 населени места в страната и предстои период, в който кандидатурите ще бъдат разгледани и направен избор на организациите – участници в тазгодишното издание на Програмата, която спомага развитието на бизнес умения на неправителствените организации в България. 

Победителите в  тазгодишното, седмо издание на конкурса за „Най-добър бизнес план" ще си разпределят награден фонд от 40 000 лева.

Допълнителна информация за програма „Предприемачество за несторпански организации" 2017/2018 година можете да намерите тук.


Повече за конференцията
Събитието се организира от Русенска търговско-индустриална камара с участието на представители от Университет Гринуич (Англия), организации подкрепящи бизнеса от Италия, Ирландия и Испания.

Конферентната програма включваше теми свързани с устойчиви бизнес модели на предприятия и организации с идеална цел; знания, умения, компетенции необходими за развитието на социални иновации и това как и къде можем да ги придобием;  представяне на програми за експертна и финансова подкрепа на социални предприемачи; презентация на тема "кръгова и колаборативна икономика".

Представена беше и най-новата общоевропейска платформа за социални предизвикателства - обучителната платформа ECVET, разработена в рамките на проект ESII, съфинансиран от Европейската комисия в рамките на Програма ЕРАЗЪМ+.

 

Програма „Предприемачество за несторпански организации" се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит, 
в партньорство с

назад