cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

БЦНП стана част от Балканската мрежа за развитие на гражданското общество

8 Юни 2020

Ние от Български център за нестопанско право вярваме, че обединяването и сдружаването са не само ценност, но и истинската сила на гражданското общество. Опитът ни от последните 19 години на работа в гражданския сектор потвърждава необходимостта от международно партньорство и сътрудничество, които показват потенциала на общностите да намират заедно успешни отговори на социалните предизвикателства и важната роля на НПО като активни участници в обществените процеси.

Желанието ни да работим в такова международно сътрудничество за овластяването на гражданското общество и влиянието му върху европейските и национални политики за по-благоприятна среда за развитие на гражданските организации от Балканите в края на 2019-а по органичен начин ни свърза с Балканската мрежа за развитие на гражданското общество (Balkan Civil Society Development Network – BCSDN).

На своето годишно Общо събрание през април 2020 г. Балканската мрежа за развитие на гражданското общество тържествено приветства присъединяването на БЦНП като редовен член на мрежата.

Балканската мрежа за развитие на гражданското общество (BCSDN) обединява 14 граждански организации от 11 държави в Югоизточна Европа (Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Македония, Румъния, Черна гора, Словения, Сърбия и Турция). Тя е създадена през 2009 г. с мисия да овластяване на гражданското общество и влияние върху политиките за създаване на по-благоприятна среда за развитие на гражданското общество, за да се гарантира устойчива и функционираща демокрация на Балканите. BCSDN е водещ регионален участник в развитието и овластяването на гражданското общество, включително засилването на отчетността на НПО, със силен, активен екип от организации, уважаван заради техния професионализъм, качество на работа и почтеност. BCSDN се застъпва пред ЕС/ЕО, международните организации и националните правителства, в полза както на членовете си, така и на общите интереси на гражданското общество на Балканите.

С присъединяването си към Балканската мрежа за развитие на гражданското общество се включихме в изследване на кризата от COVID-19 на регионално ниво с фокус върху състоянието на гражданските организации, тяхното включване в борбата с COVID-19 и подкрепата на държавните органи и донорските организации.

Членството в Балканската мрежа ни прави щастливи и ентусиазирани да споделяме информация и опит, да разширяваме кръга на международните ни партньори и да работим по съвместни инициативи за осигуряването на устойчива и благоприятна среда за развитието на независимо и проспериращо гражданско общество в региона на Балканите.

назад