cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Бягай, Георги, бягай!

9 Април 2019

 „Аз избрах! Ще бягам за Творилницата на ГИП!“, Марио, 10 години

„Какво ли ще прави последният завършил в бягането? … Според мен последният трябва да направи 10 клякания... вкъщи.“, Питър, 7 години

„Браво, Теди, твоето бягане ще бъде силна подкрепа за книжарницата с мисия на Паралелен свят!“

Часът е 13:55. Само след 5 минути ще бъде даден стартът на нещо много важно – бягане с казуа, за първи път в Монтана. Някои за първи път ще чуят думата „кауза“, други ще направят първата си загряваща тренировка за сезона, трети ще избягат за един час 12.5 км … Но със сигурност, щом часовникът удари 14:00, всички в пълен устрем и ентусиазъм ще се затичат в ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИЯ МАРАТОН, за да посветят своята символична подкрепа за избрано социално предприятие от Базара „Малкото е Много – Монтана“.

В съботния ден на 6 април въздухът в Монтана трептеше от веселост и празнично настроение. Малки и големи жители и гости на града се стичаха към площад Жеравица, за да разберат що е то Фестивал на социалното предприемачество и как се пазарува, бяга и забавлява с кауза. А фестивалната програма беше специално подготвена, за да им предложи атрактивни занимания и многобройни изненади.

Щандовете на 18 социални предприятия – изложители в Базара „Малкото е Много – Монтана“ – бяха изпълнени с (не)обичайно добро, разнообразни артикули и великденски подаръци, разказващи за историите: на трудолюбиви младежи с интелектуални затруднения, на работливи възрастни, чиято съдба ги е срещната с психичните разстройства не по тяхна воля, на талантливи занаятчийски ръце. Всичките продаваха малки, но много ценни и скъпи на труд, старание и любов предмети: ангели от сплъстена вълна, великденски зайчета, кошници, престилки, значки, картички, бижута и много други.

За да популяризират каузите на тези социални предприятия, да покажат колко значими са те за цялото ни общество и да разбудят Северозападния регион, 80 посетители на Фестивала между 6 и 60-годишна възраст решиха да се включат в любителското бягане ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ МАРАТОН, с което символично да подкрепят изложителите на Базара. Основната цел бе всички заедно да избягат най-малко една маратонска дистанция от 42 км. Всички участници в маратона получиха топлите овации и специални пожелания за успех от министъра на труда и социалната подкрепа г-н Бисер Петков, представителя на УНИЦЕФ за България г-жа Джейн Муита, и кмета на община Монтана и домакин на събитието – г-н Златко Живков.

Звънкият глас на младата надежда – Ива Иванова, председател на Общинския детски съвет – Монтана – отброи:

„Три, две, едно…“

С Т А Р Т  !

Синя вълна на устрем и решителност да направиш добро за някого удари като цунами центъра на Монтана.  

„Бягай, Георги, бягай! Супер си с времето, можеш още!“

 „Давай, Крис, това ще е осмата ти обиколка!“

Час по-късно резултатите бяха известни:

   >>  80 участници избягаха по централните алеи на Монтана общо 225 обиколки х 1.38 км/обиколка = 310.5 км = малко над 7 маратонски дистанции (7 х 42 км).

   >> Най-многобройна подкрепа получи местното социално предприятие на сдружение „Закрилници“, за което бяха избягани 125 обиколки = 175 км от 48 бегачи.

>> Най-много обиколки направи Иво Ванков, който избяга трасето 9 пъти и отбеляза 12.5 км в подкрепа на социалното предприятие „Ателие за свещи“ на фондация „Конкордия – България“.

В деня, в който чествахме и Международния ден на спорта за развитие и мир, фестивалната програма продължи с демонстрации на китайски практики за здраве и баланс на открито - Ба Дуан Дзин и Тай Чи. Най-ентусиазирани и преливащи от енергия бяха малчуганите, които с небивал интерес и максимална концентрация повтаряха упражненията, водени от инструкторите от Клуба по ВИНГ ЧУН /WingTsun/ - Монтана.

В жест на уважение и признателност към усилията на бегачите в Предприемаческия маратон Община Монтана подари уникални книжни издания, посветени на региона, които се раздадоха на специална томбола.

Щом луната изгря и звездите заблестяха в небето започна концертът, който закри фестивалния ден. Песни, танци и скъпи послания се разнесоха от сцената, от която изпълнители от Общинския детски комплекс „Ние, врабчетата“ и VIVO MONTANA подариха своята музика и танци, посветени на делата на социалните предприятия от Северозападния край.

 

Тръгнахме си от града, заредени с живи емоции и няколко гъделичкащи мисълта размишления ... Колко забавно може да бъде, когато искаш да направиш добро за някого …  И колко важна роля имат местните НПО, за които няма невъзможни неща и с несломим дух и упоритост правят съвременните чудеса. Защото историята помни смелите …

 

Фестивалът на социалните предприятия Монтана 2019 се реализира от Община Монтана в партньорство със сдружение „Закрилници“ и Български център за нестопанско право и с подкрепата на УНИЦЕФ България.   

назад