cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ДДС върху благотворителните sms-и трябва да отпадне

10 Декември 2010

Поводът Български дарителски форум (БДФ) отново да заговори за това, е решението на МС, взето на 8-и декември 2010 г. и свързано със средствата, набрани от благотворителната кампания на bTV "Великолепната шесторка". Фактът, че правителството ще дари 159 553 лева (еквивалентни на дължимото ДДС върху сумата, набрана от изпратените SMS-и в рамките на кампанията), е прецедент както в средата за дарителство у нас, така и като политическо решение.

По данни на БДФ в момента в публичното пространство са актуални над 125 дарителски SMS кампании и досега те са набрали средства, чието ДДС възлиза на стойност между 250 и 300 хиляди лева.

БДФ, заедно с фондация "Помощ за благотворителността в България", администрира вече трета година проект "Единен дарителски номер в България – DMS", в който в момента има 118 кампании и те набират средства именно чрез дарителски SMS-и. По-голяма част от тях са кампании на деца и възрастни, които разчитат на дарителска подкрепа за лечение на тежки заболявания и дори за животоспасяващи операции.

Вярваме, че взетото от МС решение за дарение на сумата в размер на събраното от SMS-ите ДДС в рамките на благотворителното предаване "Великолепната шесторка" ще стане повод Министерството на финансите и правителството да обмислят възможността за даряване и на сумата, равностойна на ДДС, набрана от останалите благотворителни SMS кампании.

Надяваме се, че това може да е и крачка към вземане на законодателно решение за създаване на механизъм, който да не начислява или да възстановява ДДС, събрано от SMS-и за благотворителни кампании.

Позицията, че ДДС върху благотворителните SMS-и трябва да отпадне, БДФ защитава от близо пет години и води преговори с Министерството на финансите и Народното събрание в опит да промени ситуацията. БДФ настоява за регламент, който да гарантира, че равнопоставеността на дарителските кампании няма да зависи от добрата воля на едно или друго правителство и че е нужно равно третиране на всички благотворителни кампании, които набират средства чрез SMS механизъм.

Това би било и знак на уважение към дарителите, които ще бъдат третирани по еднакъв начин. За тях еднакво важни и ценни са както "малките" индивидуални кампании, които набират средства, за да спасят човешки живот, така и по-мащабните, актуални публични кампании, организирани от медии и институции.


http://www.dfbulgaria.org/news_and_events/view/539

назад