cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Ден на способностите София 2018

14 Май 2018

Защо Ден на способностите? – Защото вярваме, че е важно да празнуваме уменията и способностите ни – да се учим един от друг, да творим заедно, да мечтаем и да оценяваме всичко, което животът ни е дал.

Поне 7000 са хората у нас, които са поставени под запрещение, заради това, че имат някакво интелектуално или психично-здравно затруднение. Хората, поставени под запрещение, не могат да вземат никакви решения за себе си независимо от способностите, които имат. Цялата им воля и същност са подменени, като властта върху живота им е поставена в ръцете на някой друг.

Стартирахме Национална гражданска инициатива 7000 - за да бъде приет закон, който ще направи тези хора главните герои в техния живот. Защото независимо дали има увреждане или не и колко сериозно е то, всеки човек е еднакво достоен и равен пред закона.  

Денят на способностите София се организира в рамките на кампанията за подкрепа на Националната гражданска инициатива 7000. На 18 май от 15.00 до 20.00 ч. пешеходната част на бул. Витоша (между ул. „Солунска“ и ул. „Узунджовска") ще се преобрази с различни форми за общуване и забавление:

Знач(к)ими ​- шатрата, в която младежите от „Светът на Мария“ и „Асоциация Аутизъм“, които ще ни научат как да си направим значка или да си нарисуваме камъче. Защото всяко малко нещо е значимо, а сред най-значими са моментите, когато се учим един от друг. 

Щурите глави - шатрата, в която ще можем да сме Алберт Айнщайн поне за момент. От „Глобална инициатива в психиатрията-София“ ще ни помогнат да си го представим и ще запечатат този момент на снимка - за споделяне с приятели.

Вълшебниците на Lumos и Социално кафе ​- в шатрата, където ще открием майстори дърводелци, колекционери на таксита, артистични творци художници и редящи 3D пъзели, дори готвачи и баристи, а именно: младежите вълшебници от Лумос и социално-ангажираните ученици от Интеракт клуб София-Тангра към Първа английска езикова гимназия. Всички те умело ще ни въвлекат в света на творчеството и вълшебствта и ще ни уверят, че сами творим света, в който живеем.

Добро без край: Супергероите  - дали е възможно да бъдем супергерои - не знаем. Но знаем, че винаги можем да правим добро. В тази шатра, ние от БЦНП, ще ви припомним, че всъщност всички сме герои, когато правим добро. Всеки ще може за 5 минути да се „преоблече“ като Железния човек, Тор или Спайдърмен и да си тръгне със снимка за спомен.

В 18:00 ч. от Народния театър „Иван Вазов“ ще тръгне и „Шествие на приятелството“, организирано от „Бъди с приятел – България“, което ще продължи до бул. „Витоша“ при шатрите на Деня на способностите София.

 

Денят на способностите София се организира от: Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Глобална инициатива в психиатрията-София, Асоциация Аутизъм, Фондация „Светът на Мария“ и Фондация „Лумос“.

Денят на способностите София 2018 се провежда под патронажа на Кмета на Столична община –  г-жа Йорданка Фандъкова.

 

Денят на способностите София е част от подписката Национална гражданска инициатива 7000 в подкрепа на премахването на запрещението и внасяне на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа в Народното събрание на Република България. Подписката се организира по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и цели създаването на нова законова уредба, която да гарантира равенството пред закона на всички, да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си. Законодателното въвеждане на алтернативата на запрещението - подкрепеното вземане на решения - ще позволи на хората с увреждания да участват активно във вземането на решения, които касаят техния живот.

Инициатори на подписката са група родители и професионалисти, убедени, че чрез адекватна подкрепа и защита хората с интелектуални и психично-здравни проблеми могат да участват във вземането на решения за собствения им живот, а не да бъдат ограничавани, като се поставят под запрещение. В последните 6 години организаторите на инициативата пилотират различни мерки за подкрепа за хора с такива проблеми в българските условия. Натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможности за защита. Националната гражданска инициатива се ръководи от Инициативен комитет в състав: Кремена Стоянова - председател, и членове – Ани Андонова, Мария Методиева, Мария Недялкова и Любка Александрова. Тя се осъществява и със съдействието на Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения и Глобална инициатива в психиатрията - София.      

Краят на националната гражданска инициатива ще бъде на 27 юни, когато подписката ще бъде официално внесена в Народното събрание.

 

Следете събитието във Фейсбук: Ден на способностите София 2018 / Ability Day Sofia 2018

Повече информация за Национална гражданска инициатива 7000 и как да я подкрепите вижте на: www.7000.world

назад