cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

ДИГИТАЛНИТЕ ИНСТРУМЕНТИ – ПОМОЩ В ЗАСТЪПНИЧЕСТВОТО

22 Октомври 2020

Свободното боравене с нови дигитални инструменти днес е необходимост, която все повече правителства, държавни институции и граждански организации отчитат. Необходима е своевременна връзка с аудиториите и възможност за споделяне на актуална информация по различни въпроси, като тук надеждата е чрез новите комуникационни инструменти да се реактивизират гражданите, да се намали политическата апатия и липсата на доверие в институциите.

С тези предизвикателства се сблъскват и гражданските организации. Те са сред най-активните представители на гражданското общество -  участват във вземането на решения от институциите, като се застъпват за интересите и правата на групите, в полза на които са създадени. Самите граждански организации са изправени пред трудността да ангажират своите аудитории и да ги включват в застъпването за собствените им права.

„Дигитална демокрация“ – проект, който развиваме с подкрепата на Програма Европа 2020 на СО – ни даде възможност да направим крачка напред в използването на дигиталните инструменти за повече участие и активизиране на гражданите по важни обществени теми. С партньорите ни по проекта Фондация „Светът на Мария“  и Национален младежки форум поговорихме за това как те дигитализираха комуникацията си с общностите им и как това им помага при застъпничеството.

Фондация „Светът на Мария“ -  успешно развиват тематични Viber общности, чрез които се допитват до мнението на хората, с които работят.

За застъпничество използваме и двете създадени от нас Viber общности. Едната е общността на родителите на потребителите на социалната услуга - Дневен център “Светове”. До тях се допитваме за мнението им като родители и близки на хора с увреждания по въпроси, свързани с техните права.  Имаме намерение да използваме общността и за споделяне на различни новини.

 

Втората общност се нарича Светове и е основно предназначена за хора с интелектуални ззатруднения. Тя е създадена съвсем скоро и има нужда от повече време, за да се доразвие. Имаме намерение да я ползваме също за кратки допитвания за мнението на участниците.

За „Светът на Мария“ Viber общността се оказва удобен инструмент, поради пряката и бърза връзка, която платформата предоставя. Възможността за бърза видео връзка, неформално допитване или разпращане на анкети е и водеща причина организацията да полага усилия в развиването на този нов комуникационен канал.

„Национален младежки форум“ решиха да пренесат част от своята застъпническа дейност и комуникация с членовете си в приложението Slack. За тях, този нов инструмент осигурява директен и защитен комуникационен канал, в който лесно могат да се разграничават комуникационните потоци – различните теми, по които работят с младежките организации в цялата страна.  Същo както Viber, Slack опростява общуването между организации, членове и партньори, което прави организирането на екипи и отдели много по-практично и лесно.

Ето какво още споделят от НМФ по въпроса за ефективността на новите дигитални инструменти:

„След запознаване с пълния набор функционалности преобладава позитивната нагласа към въвеждането на дигитални инструменти. Възможността (конкретно на Slack) да интегрира други дигитални инструменти като Trello, Google drive и Zoom концентрира по-голям набор от възможности на едно място, което облекчава по-големите и разнообразни екипи, които не са свикнали да работят с множество дигитални инструменти и това по-скоро ги отблъсква. Освен за застъпничество въвеждаме Slack като инструмент за оперативна комуникация в рамките на различните екипи, както и като пространство за мрежуване и обмяна на обратна връзка и добри практики в областите на действие на организациите и НМФ.“

Едно е ясно – с новите предизвикателства, идват и нови идеи за решения. Дигиталните платформи се развиват със стремглави темпове, единствената логика е и гражданските организации, и институциите да осъвременяват своя инструментариум и да създават стратегии за включване на гражданите във вземането на решения, адаптирани за виртуалното пространство.

 


„Проект „Дигитална демокрация“ се изпълнява от БЦНП с финансовата подкрепа на Програма Европа 2020 на Столична община.“ 

назад