cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

До 25 август се удължава срокът за кандидатстване в Лятно училище за НПО Аркутино 2019

14 Август 2019

Ако поради летни отпуски, пътувания или други приятни поводи сте пропуснали до момента да се включите в Лятното училище за НПО – ето, че сега имате втори шанс! От днес удължаваме срока за кандидатстване до 25 август, включително.

Осмото издание на Лятното училище за НПО ще се проведе от 23 до 28 септември във ваканционен комплекс „Свети Тома“, разположен на нос Хумата в границите на резерват „Аркутино“ между Созопол и Приморско.

За участие се попълва онлайн формуляр за кандидатстване.

Какво е Лятно училище за НПО и защо си заслужава да се включите?

Лятното училище за НПО е интензивна обучителна програма, която дава важни практически знания и умения на хората, работещи в граждански организации.

 

Чрез обучителната ни програма Вие ще научите много повече за  …

>>  ПРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО

Тук ще Ви обучим на основните правила по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да извършват стопанска дейност и защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за - данъчното облагане на НПО, принципите за добро управление, спецификите при защитата на личните данни и мерките срещу изпирането на пари.   

 

>>  ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ И НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

В тези сесии ще си говорим за източниците за набиране на средства от граждански организации и за принципите за доброто финансово управление и планиране. Специален акцент в програмата ще бъде набирането на средства от корпоративни и индивидуални дарители. Разбира се, ще Ви споделим и за едни от най-добрите примери и практики за фъндрейзинг кампании на български и международни организации.

 

>>  ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - ЗАСТЪПНИЦИ НА КАУЗИ

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите точно това – как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого – включително, ще разберем как се организира протест у нас.

Специален фокус ще поставим върху съвременните негативни тенденции, които пречат на НПО да се застъпват успешно, и с какво можем да ги преодолеем. И, разбира се, ще Ви споделим за някои емблематични примери от нашия 18-годишен опит в застъпничеството.

 

>>  ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИМИДЖ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Специално за Вас сме поканили двама журналисти (Надя Обретенова, БНТ, и Владо Йончев, OFFNews) и един обществен анализатор (Харалан Александров, социален антрополог), които в нестандартен дискусионен формат ще споделят своята обективна, критична и градивна гледна точка към съвременните медийни тенденции и ще споделят препоръките как да се впишем в обществения живот.

Ще Ви провокираме с въпроса: „Когато разказваме за себе си, какво казваме за себе си?!“. И, разбира се, ще Ви помогнем да откриете правилния отговор. Специално внимание ще обърнем върху „НПО говоренето“, изграждането и поддържането на добрия обществен имидж онлайн и офлайн.

 

>>  ТРЕНИРАНЕ И МЕНТОРСТВО

Нашето Лятно училище е истинска школа! Всичко, което ще чуете, ще имате реален шанс да го упражнявате на терен, а ние ще Ви помагаме в тренировъчния процес.

През цялата програма на Лятното училище ще имате специална мисия – разделени в малки отбори заедно с други участници от школата, ще трябва да измислите общи стратегии и проекти за решаване на предварително поставени задачи. Отборите ще бъдат подкрепяни с насоки и съвети от най-добрите ментори от БЦНП и НПО Портала. Внимавайте добре в часовете! Защото ще се наложи бързо да приложите новите си умения за застъпничество, презентиране и планиране. Най-добре разработените и представени идеи ще бъдат наградени.

 

>>  И НИЕ НЕ ЗАБРАВЯМЕ НАЙ-ВАЖНОТО …

Като всяка приятелска общност с общи идеи, не забравяме и не пропускаме да се забавляваме и да мечтаем заедно. Пригответе се за истинско умствено и физическо раздвижване!

 

За да кандидатствате в Лятното училище, трябва да отговаряте на следните изисквания:

  • Да имате не повече от 5 години опит в неправителствения сектор;
  • Към момента да работите в неправителствена организация по конкретни програми или инициативи (да не изпълнявате само административни или технически функции);
  • Да имате възможност да присъствате на целия курс на обучение.

Кандидатурата Ви ще бъде допусната за разглеждане, ако:

  • Официалният представител на организацията, която Ви номинира, е попълнил и изпратил електронния формуляр за кандидатстване в срок до 25 август 2019 г.

Важно е да знаете, че:

  • За участие в Лятното училище за НПО Аркутино 2019 се заплаща такса участие. Таксата включва настаняване в двойна стая и е в размер на 150 лева. При изрично заявено желание на участник за настаняване в единична стая и при наличие на такава възможност, участникът ще бъде настанен при заплащане на допълнителна такса. Останалите разходи по престоя (нощувки, храна и материали) се покриват от организатора.
  • Транспортните разходи са за сметка на участниците.
  • От тук може да попълните и изпратите ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ В ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО АРКУТИНО 2019
  • Краен срок за кандидатстване - до 25 август 2019, включително.

 

И ако имате въпроси ...

Не се колебайте да ни се обадете на тел.: 088 851 99 91 или да ни пишете на: aylin@bcnl.org или на radina@bcnl.org, лица за контакт: Айлин Юмерова или Радина Банова.

_________________________

Лятното училище за НПО до момента се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

назад