cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

До Парламента с 1 Клик: Участвай в Експеримента

26 Август 2021

Преди време студенти по Европеистика в СУ ни казаха, че "Държава се прави с експерименти". Съгласихме се веднага и приехме тази мисъл за отправна точка при всяко сядане да планираме как можем самите ние да бъдем по-ангажирани граждани и съответно да насърчаваме гражданското участие.

Добре знаем, че за да бъде мнението ни зачетено, то първо трябва да бъде чуто. За да бъде то чуто, трябва да съществуват канали за общуване между гражданите и управляващите. В някои държави един от тях е сайтът на народното събрание.

Добрата новина у нас е, че нашето Народно събрание също има сайт (дори е наскоро обновен), но не много хора се сещат да търсят информация в него. Зададохме си въпроса защо това е така. Днес търсим логичните отговори и вашата роля ще е ключова.

Ето защо ви каним да се включите в експеримента „До Парламента с 1 Клик" Заедно ще разберем:

  1. Колко клика делят гражданите от Парламента в момента
  2. Ясни и лесни ли са те за гражданите, така че да реализират правото си на информация и участие
  3. Какви са очакванията и предложенията на гражданите и организациите, за да бъде Парламентът на 1 клик разстояние.

Основната ни цел е една – да създадем модел на качествена комуникация между гражданите и Народното събрание и информацията, от която се нуждаем, да бъде лесно откриваема и представена на достъпен за всички език.

КАК ДА УЧАСТВАШ В ЕКСПЕРИМЕНТА:

 

ЕТАП 1 - видеодокументиране на живо*

*Етап 1 приключи успешно - в записите на живо се включиха 7 души (доброволци, стажанти на БЦНП, хора от организациите в Къщата на гражданските организации). Резултатите ще споделим онлайн и по време на срещи на живо. 

Запиши се ТУК и очаквай покана от нас за 1 септември в Къщата на гражданските организации, където ще проведем експеримента на живо заедно.  (ще отнеме около половин час)

!ВАЖНО: Местата за участие на живо са ограничени до 8. Запиши се чрез кратката форма и ние ще се свържем с теб. (Подборът на участниците ще се извърши по реда на записване и с цел включване на различни възрастови групи.)

 

ЕТАП 2 - Попълни Чат - Анкетата до 30 септември*

*Активно сега

Последвай този ЛИНК и се включи в проучването. Ще ти зададем няколко въпроса, бъди готов и за няколко кратки задачи-игри. Ще ти отнеме не повече от 15 минути.


Етап 3 - обсъждане на предложения*

*Предстои подробна информация

На 17 септември, между 10:00 и 13:00 ч. в Парка зад Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” в София ще представим резултатите от експеримента и ще дискутираме възможните решения заедно с представители на Народното събрание.

Очаквайте подробна информация.

 

Етап 4 - подкрепа за предложенията и внасяне*

*Предстои подробна информация

Взависимост от формираните предложения ще развием кампания за популяризирането им сред по-широка аудитория и официално ще ги представим на вниманието на Парламента. 

 


Последвай ни във Facebook, за да проследиш резултатите от експеримента.

Ела на 17 септември в парка зад Народната библиотека в София.


Този експеримент е иницииран от Български център за нестопанско право като част от поредицата Дигитална демокрация, която се реализира с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България. Изявленията и мненията, изразени в поредицата, принадлежат единствено на Български център за нестопанско право и участващите, автори и говорители и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори. 

Експериментът се реализира в партньорство с Гражданско обединение "Равни БГ" и Общност Мостове.

 

 

назад