cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Добре дошла, Саманта!

5 Юни 2019

Всеки човек заслужава да има контрол над живота си.“

Това споделя Саманта, когато я питаме какво я води в България.

Саманта е родена и живее в Монреал, Канада. Тя има бакалавърска степен по международни изследвания от Bishop’s University и е завършила втората си година в Юридическия факултет на университета McGill University. За летния си стаж Саманта избра да дойде в Български център за нестопанско право. Тя е любопитна да научи повече за връзката между зачитането на човешките права, законодателството и социалната политика. Миналото лято, Саманта е работила с правозащитен адвокат, който се застъпва за правата на възрастните хора. Преживяването тогава я е накарало да разбере нуждата от това, хората да бъдат овластявани да вземат решения в собствения си живот. Саманта вярва, че в името на човешкото достойнство и равенство, всеки заслужава да има контрол над решенията, които го засягат. По този начин, според нея, можем да постигнем едно по-включващо, свободно и уважаващо всеки човек общество.

 

Саманта е много въодушевена да разбере колкото се може повече за правата на хората с увреждания в България – как са уредени и как биват зачитани. Причината Саманта да избере нас и ние да я приемем с радост е опитът ни в Програмата „Следваща стъпка“, който можем да споделим. Програмата е международно известна главно заради едно от най-сериозните си постижения – разработването на проект на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Той е резултат от работата по 6 пилотни проекта в страната, чрез които се прилагат т.нар. мерки за подкрепа за хората с интелектуални или психично-здравни проблеми, така че те да могат да вземат решенията за собствения си живот. В рамките на програмата са подкрепени над 180 души и техните семейства, предотвратени са десетки запрещения, напълно свалени са 7 запрещения. Ключовата промяна, която цели законопроектът е да бъде признато на всеки човек, че може да упражнява правата си и че има правото да получи необходимата подкрепа за това – за да изрази волята си, за да бъдат зачетени неговите желания и предпочитания.

Програмата развиваме през последните 7 години заедно с Българска асоциация за лице с интелектуални затруднения (с 6 пилотни проекта в Пловдив на Сдружение „Паралелен свят", Добрич на Фондация „Свети Николай Чудотворец", Ловеч на Сдружение „Закрила – Ловеч", Видин на РДПЛУЗ Видин, София на Асоциация „Аутизъм" и Бобовдол на Сдружение „Иновация") и Глобалната инициатива в психиатрията - България. След многократни обществени обсъждания, граждански инициативи за подкрепа, законът все още не е факт. Но усилията продължават и ще продължат, докато на всеки един от нас, независимо дали има увреждане или не и независимо колко тежко е то, му бъде гарантирано равенството пред закона и зачитането на неговата воля.

Саманта, надяваме се скоро да можеш да разкажеш за този успех в Канада!

назад