cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Достъпни ли са юридическите услуги, когато имате нужда от тях?

26 Февруари 2018
Участвайте в международно проучване относно възможностите на НПО сектора до ползва юридически услуги
 
До края на месец март е много възможно да получите имейл от нас (БЦНП), приканващ ви да попълните една анкета. Не го подминавайте с лека ръка. Целта на въпросите, на които търсим вашите отговори, е да отразят настоящото състояние на НПО сектора по отношение на нуждите му от юридическа подкрепа (под формата на консултации за конкретни организационни казуси, административни процедури, обучителни програми, разясняване на нормативни уредби, провеждане на застъпнически кампании и пр.), както и как и доколко юристите помагат за решаване на важни за НПО задачи.

Това проучване е част от международно изследване по темата, инициирано от The Good Lobby – организация, която поддържа постоянно увеличаваща се група от доброволци експерти в сферата на правото (академици, професионалисти, студенти) и ги свързва с граждански организации, които имат нужда от конкретно съдействие в анализи, технически, стратегически или застъпнически действия. Български център за нестопанско право се включва в провеждането на изследването в България, вярвайки, че е изключително важно да се насърчава подобно взаимодействие между професионалните юридически среди и гражданските организации. Последните имат своята експертиза в една или друга област и често разясняване на правната страна на въпросите е онази част, която им е необходима, за да бъдат организационно по-устойчиви и да постигат по-широко въздействие чрез работата си, особено при застъпничество.

Ето защо вярваме, че всяка гражданска организация, която истински застава зад важността на собствената си мисия и споделя твърдението, че постигането на общественозначими каузи е сложен процес на въвличане на различни заинтересовани страни, ще се включи в това изследване, като попълни анкетата. Въпросникът обхваща различните аспекти на правната подкрепа, от която НПО-тата се нуждаят и получават, и попълването му отнема малко повече от десет минути. Желанието на The Good Lobby, застъпено и от БЦНП, е да се обърне внимание на степента и начина на взаимодействие между правните експерти и гражданските организации в разрешаването на значими социални въпроси за обществото. Първата стъпка е добър и максимално обективен анализ, за който участието на активните НПО в анкетата е ценно.

Приятно попълване и не забравяйте да споделите сред партньорските ви организации!

Обобщение на резултатите от анкетата ще бъде направено по време на публично събитие в началото на април. То ще включва и участието на активисти и анализатори по темата за гражданското застъпничество и възможните начини за успешното му провеждане. Скоро ще споделим повече подробности за събитието.
назад