cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

„…Едно наистина просветляващо преживяване!“

16 Декември 2021

„…Едно наистина просветляващо преживяване!

165 студенти, 61 граждански организации, над 50 срещи и събития, повече от 800 хил. достигнати души и една основна цел – да увлечем младите хора в живота с кауза на гражданските организации.

И тази година студентите не кротуваха. Ние, гражданските организации, винаги се вдъхновяваме от срещата с млади и ентусиазирани хора, чиито сърца и умове работят за промяна на света ни към по-добро.

През последните две години благодарение на приключението (проекта) Граждански хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации се запознахме с едно ново поколение вдъхновители, за които гражданското участие е въпрос на лично убеждение и дълг. Младежи, които силно вярват, че промяна се постига чрез непрестанно търсене, обсъждане, дебатиране, а дори и експериментиране на нови идеи и подходи към обществените системи. Ето защо хич не ги жалихме - включихме ги в серия приключения с множество граждански организации с цел да тестваме до каква степен стремежите им за професионално развитие могат да се препокрият с необятното поле от каузи и смислени теми в гражданския сектор.

„Разрастване на представата ми за нестопанския сектор; сблъсъка с реални проблеми и предизвикателства, практическите аспекти на едно силно разделено общество, което постига повече заедно. Борбата за права и равенство, за другия и неговите нужди. Едно наистина просветляващо преживяване!“ – така един от студентите описа срещите си с гражданските организации в проекта.

Не останахме изненадани – знаехме, че има смисъл от усилията ни в тази насока.

Това потвърдиха и организациите, които взимаха участие в съвместните инициативи с младежите. Знаем, че човек лесно може да загуби надежда, ако работи по дадена кауза и отсреща не намира подкрепа, разбиране или човек, който да оцени усилията му и да го насърчи. Най-ценното за организациите беше, че нашите студентите са точно тези хора – вдъхновителите, насърчаващите – онези, които обнадеждават организациите, че бъдещето на труда с кауза е в добри ръце и че винаги ще има хора, които да се посветят на темите, които движат света към по-добро.

„Изненадана съм да видя толкова млади хора на едно място, на НПО събитие.“ – това беше реакцията на колега от сектора, когато дойде на Къща Фест.

Безкрайно благодарни сме и на нашите медийни партньори от Offnews и в. СЕГА, с чиято помощ не спряхме да разказваме вдъхновяващите истории на организации от цялата страна в новата рубрика на сайта ни - ИсторииТе. Никак не ни изненада, че един от най-силните и въздействащи начини да представяме организациите е чрез кратките видеовизитки в поредицата #КачвайСе - изгледани над близо 360 хил. пъти в социалните мрежи. Организациите отрепетираха уменията да представят накратко своята мисия по един завладяващ и въздействащ начин, който да те предразположи да полюбопитстваш и да се включиш. По този начин осигурихме нови аудитории за организациите и техните каузи.

Едни от най-увлекателните разговори през годината проведохме в рамките на Клуба на гражданския стопаджия – споделено онлайн и офлайн пространство, където студентите задават теми, каним различни граждански активисти, смесваме представители на различни сектори и така дискусиите отразяват различните гледни точки на всички, разпознаващи себе си като „граждански стопаджия“ или иначе казано, на човек с мнение, търсещ най-добрите решения на въпросите, които са важни за общественото благо.

Не можем и да помислим за по-вдъхновяваща среда за работа. Взаимодействието ни със студентите, които излязоха от зоната си на комфорт и се потопиха в света на работата с добавена стойност тихо ни напомниха нещо, което понякога човек лесно забравя – има смисъл. Студенти, които не познаваха нито една гражданска организация в началото на проекта, се превърнаха в посланици на гражданската активност, на каузи на конкретни организации и привлякоха свои приятели и колеги към инициативата. За тази промяна работим. Това ни вдъхновява!

„Давам си сметка колко важна е всяка една организация, какви резултати се постигат благодарение на тяхната дейност и какъв е приносът им за нашето общество.“ – Надежда, студент по право в Пловдивския университет.


Дейностите се изпълняват в рамките на проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.        

                                                     

назад