cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Ето кои са наградените в конкурса Най-добър бизнес план на неправителствена организация за 2018 година

2 Февруари 2018
На 2 февруари 2018 г. в Сердика Център се проведе тазгодишната церемония по награждаване на победителите в конкурса Най-добър бизнес план на неправителствена организация. Събитието е част от програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2017/2018 на Български център за нестопанско право, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит и в партньорство с  УниКредит Булбанк и Telus International. Програмата се организира за седма поредна година с цел да оказва подкрепа на гражданските организации при развитието на свързана с мисията им стопанска дейност – за да бъдат по-устойчиви и независими и да постигат по-добро въздействие чрез работата си.
 
Церемонията се проведе в рамките на двудневния Базар на социалните предприятия 2018 (2 и 3 февруари) в търговския център. В него участват социални предприятия от София и страната, някои от тях подкрепени в предходни издания на програмата. И конкурсът, и базарът са ежегодни инициативи на Български център за нестопанско право, насочени към създаването на стимулираща среда за предприемачество у нестопанските организации и, едновременно с това, към осигуряването на пространство, което да направи смисъла от тяхната дейност по-разпознаваем от хората.

Членовете на журито тази година бяха:
• Виктория Блажева (УниКредит Булбанк)
• Георги Бресковски (Микрофонд АД)
• Димитър Колев (Аксенчър България)
• Надя Захариева (Фондация „Америка за България“)
• Надя Обретенова (БНТ)
• Стефания Дунчева (Telus International)
 
Всяка от отличените организации получи чек за 8 000 лв. А ето и кои са те и идеите им, които ще реализират:
 
• Фондация „Детски книги“  - средствата ще бъдат насочени за развитието на е онлайн платформа „Компас за родители в света на детските книги“, която ще улеснява откриването на подходящи детски книги за възраст 0-16 г., препоръчвани според индивидуалните интереси на читателите.
• Българска фондация биоразнообразие (БФБ), която ще разработи нов продукт -  кутия-подарък с продукти от малки ферми в Западна Стара планина. „Подарък с вкус на традиция и българска природа“ е представителен подарък, който „разказва“ чрез храната за съхранените традиции и опазената природа“, споделят от БФБ.
• Фондация „Синергиа” получи подкрепа за създаване на Масажно студи „HI TOUCH“, където ще работят добре обучени масажисти със зрителни увреждания в екипи със зрящи масажист-ментори.
• Фондация „Св. Николай Чудотворец“ – средствата от наградата ще отидат за изграждането на оранжерия за производство на разсад, която ще осигурява подходящи условия на труд за хората с интелектуални затруднения при производството и отглеждането на цветен разсад.
•  Народно Читалище „Светлина – 1861“ ще използва средствата за развитието на „Чирпанлиева къща“ в цялостен етнографски комплекс.

Конкурсът е етап в цялостната програма „Предприемачество за НПО“. В него жури от бизнес лидери и потенциални инвеститори избират най-добрите бизнес планове, между които се поделя награден фонд, тази година - в размер на 40 000 лева. В конкурса участват организации, които са преминали специализирани обучения и които са подготвили своите бизнес планове. Тази година от 25 организации, включили се в обучителната част, 16 подадоха идеите си за участие в конкурса. 8 от тях бяха поканени да се представят пред журито.
 
Пожелаваме им нестихващ ентусиазъм и много съмишленици по пътя им напред!
назад