cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Герои сега: Годишен отчет на БЦНП за 2019 г.

8 Юни 2020
Директорът на БЦНП, Надя Шабани:

"2019 бе различна година. Обичайните проблеми за сектора – липса на финансиране, разнотемие, спорове с институции, като че ли не бяха актуални. Истински се изправихме пред много по-сериозни въпроси и предизвикателства, както обичаме да ги наричаме в НПО сленга. Публично (включително и от сериозни медии и журналисти) се задаваха въпроси: какво въобще помагат НПО на хората, дали всъщност не са проводници на чужди интереси, неправителствени ли са всъщност и пр. Пропагандата достигна една важна точка – атака срещу НПО като такива (не тематично, както беше в последните години – зелени, детски, „джендъри“ и пр., а въобще като обществен конструкт).
Въпросът не бива да бъде ЗАЩО? Ясно е! Гражданските организации са последен защитник на демократичните ценности в държава, където все по-често другите играчи отказват да ги налагат – съд, институции, медии и пр. Ако сме истински играчи на полето на защита на националния интерес като демократична и правова държава, борим се да сме място, където правата и свободите на всеки са защитени, човешкото достойнство е висша ценност, водещ принцип е върховенството на закона, ако нашата версия за развитие е тази – ще е направо жалко да ни подмине атаката. ЗАЩОТО ние сме тези гаранти, които няма да спрат да вярват в тези ценности, да търсят начини те все повече да завладяват обществената ни култура и поведение. Дали сме готови да покажем, че сме гаранти – този въпрос е излишен. Ние сме готови.
Докато ни противопоставят, ние ще търсим конструктивна дискусия и диалог, докато ни хулят, ние ще мислим за тези, които са истински уязвими и умовете ни ще са заети с това как да им помогнем, докато се дълбаят пропасти за разделение, ние ще градим общности.
Защото знаем, че в едно демократично гражданско общество липсата на свобода за един е липса на свобода за всички, че диалогът е начинът, по който се развиваме, че има място за всички. И най-вече знаем, че в българския граждански сектор работят, доброволстват и помагат едни от най-талантливите хора в България, вярващи, че страната ни е  хубаво място, пълно с потенциал и добрина, които заслужават да бъдат развивани." 

С тези думи ви каним да разгледате годишния отчет за дейността ни през 2019 г.

назад