cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Героите на бизнеса с кауза

28 Март 2019

Как се ражда една бизнес идея с кауза и какво ѝ е нужно, за да израсте до здрав и устойчив „организъм“, който да заживее собствен живот?

Решихме да потърсим възможните отговори през опита и историята на един от участниците в „Лаб4е – менторската програма за успешен старт“, която започна с първата обучителна среща на 21 и 22 март. Лаб4е е вторият етап на ускорение за предприемаческите идеи на гражданските организации, които спечелиха доверието на журито в Конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ за 2019 г. -  част от програмата ни „Предприемачество за нестопански организации“.

 

Идеята за настолна игра с работното заглавие „ЕКО Герои“ се ражда в главата на Костадин от WWF България и тръгва от убеждението му, че „в бъдеще едно НПО няма да може да се издържа само от проекти и дарения“. Ще му трябва устойчивост. А за да придобие такава, Костадин смята, че то трябва да създаде и развие свой собствен бизнес продукт, който освен да носи печалба, да „говори “ за каузата на организацията. Хрумва му идеята за настолна игра, която споделя със своя колега Апостол – истински любител и познавач по темата. Той му помага да скицират структурата на играта, след което в екип изграждат цялата механика на проекта, но това не е достатъчно. Идеята трябва да се тества, играта трябва да се разиграе. Костадин изпраща и-мейл до всички колеги с призив да пробват играта и да споделят своите мнения и съвети. Освен вътре в организацията, екипът започва да събира обратни връзки и от различни външни експерти, напр. учени от БАН.

Успоредно с проучването и разработването на идеята, WWF България решават да кандидатстват и в нашата програма „Предприемачество за нестопански организации“ 2018/2019, за да проверят нейния потенциал. И са едни от спечелилите – не само паричната награда, която им отрежда журито в конкурса за „Най-добър бизнес план на НПО“, но и менторска подкрепа в акселераторската част Лаб4е, която стартира през март. На първата двудневна среща своите ценни съвети и опит с отличените организации споделиха Станислав Сираков от LaunchHub - за това как да определяме своите бизнес приоритети и да общуваме с клиентите си, Блажка Димитрова от „Благичка – Кухнята с кауза“ - за трудното начало и „как да гориш“ за своята идея, Георги Бресковски от “Микрофонд“ АД – за факторите, които отключват успех, а понякога и неуспех, както и менторите, които се включиха в индивидуалните срещи с участниците чрез т.нар. speed mentoring: Димитър Терзиев, Мениджър Управление на клиентското преживяване дизайн и инициативи в УниКредит Булбанк; Крум Алексиев, Директор на Управление Корпоративни клиенти в УниКредит Булбанк; Леона Асланова, основател на Innovation Starter и Innovation Explorer, Моника Ковачка-Димитрова, Старши Проектен Мениджър, КСО координатор и член на Лидерския екип на SAP Labs България; Ралица Николова, главен редактор на Информационния портал за неправителствените организации в България; Станимир Дочев, Проектен Мениджър в SAP Labs България.

  

След срещите и разговорите по време на Лаб4е, Костадин от WWF споделя, че за него е много полезно „някой с позиция и опит“ да „влезе в неговите обувки“, да помисли върху неговата бизнес идея и реализацията ѝ дотук и да предложи своя различна гледна точка и мисъл. Костадин си взима ценни насоки и контакти, включително и за връзката с пазара и разпространението на вече готовия прототип на играта – как да стигне тя до потенциалния играч. И не само да го увлече, забавлява, но и да го ангажира. Защото целта на играта е, чрез сюжета си и правилата, да събуди интерес към използването на устойчиви ресурси в нашия живот. За което дава и пример - самата игра ще се изработва от устойчиви материали – рециклирана хартия. „ЕКО Герои“ трябва да носи информация и нови знания по един „симпатичен начин“, а всичко, което се реализира като печалба, ще се използва за опазване на околната среда – първоначално в подкрепа на всички каузи на организацията, а в последствие, когато играта се развие, екипът планира да създава всяка година т.нар. експанжъри (допълнения), които ще са тематични и обвързани с определена кауза, за която ще отиват средствата от продажбите им.

Ние с нетърпение очакваме „ЕКО Герои“-те скоро и в домовете си, както и развитието на бизнес идеите на останалите участници в програмата. И ще продължим да подкрепяме гражданските организациите, които носят заряда на промяната и предприемат стъпки към своето израстване и към устойчивост на каузите си. 

 

Програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2018/2019 се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България", в  партньорство с  УниКредит Булбанк и Telus International Europe.

назад