cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Гражданска Културна Седмица 2019

8 Април 2019

Деца говорят за права

Кой ще промени света? Децата, които са творци сега и будители в утрешния ден.

     

Тази пролет, от 15 до 21 април 2019, в пространствата на Къщата на гражданските организации и Зона 21 (София, ул. „Христо Белчев“ 3) ви каним да се потопите в артистичната атмосфера на Гражданската културна седмица – ежегодна инициатива, посветена на социално ангажираното изкуство, което говори за човешки права по един нестандартен начин, провокира размисли, обединява хора и може да променя света.

В това издание специално внимание ще отделим на най-малките творци, които ще получат своята сцена за изява, за да споделят какво означават правата за тях, защо са важни и как можем да ги защитаваме. Така, заедно с децата ще отбележим и едно друго значимо за тях, а и за всички нас, събитие - 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето

Добре дошли са деца, младежи и техните семейства, които имат интерес към визуалните и приложни изкуства. Водещи на работилниците ще бъдат педагози от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС: Росица Маринова и д-р Венцислава Стоянова (преподавател по Визуални изкуства към Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“).

За участие в избраната работилница-творилница е необходима предварителна регистрация в срок до 15 април. Входът за всички работилници е свободен. 


***

>>  Творилница за Фотоколажи „Граждански будители“  <<

Дата: 17 април (сряда) 2019

Време: 14:00 ч. - 17:00 ч.

Място: Зона 21 (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер)

 

Готови ли сте да се качите в машината на времето и да се пренесете в друга епоха. Искате ли да скочите в обувките на историческа личност и да станете героят на своето време? Ако отговорът е да, то творилница за фотоколажи „Граждански будители“ е вашето място!

Чрез средствата на фотографията ще превърнем участниците в работилницата в главните действащи лица на емблематични събития от различни епохи, редом до хората, които са се борили за правата си и са променили хода на историята.

Ателието е подходящо за деца, младежи и техните родители.

 

Регистрация за творилница за фотоколажи „ГРАЖДАНСКИ БУДИТЕЛИ“

 

***

>>  Творилница за рисунки „Моите права“  <<

Дата: 18 април (четвъртък) 2019

Време: 09:30 ч. – 11:30 ч.

Място: Зона 21 (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер)

 

Всеки участник в творилницата ще има лично творческо предизвикателство чрез езика на рисуването да „разкаже“ как разбира значимостта на различните права на детето и как може да се реагира, когато те бъдат засегнати? В творческия процес участниците ще разполагат с шаблони, бои и хартия.

Ателието е подходящо за ученици от I до V клас с интерес в сферата на визуалните и приложни изкуства

Регистрация за творилница за рисунки „МОИТЕ ПРАВА“

***

>> Творилница за Колаж от хартия „СДРУЖЕНИ“ <<

Дата: 19 април (петък) 2019

Време: 14:00 ч. – 16:00 ч.

Място: Зона 21 (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер)

 

В петъчния ден ще продължим да експериментираме с различни колажни техники. Участниците ще имат артистичното предизвикателство чрез езика на приложното изкуство да сътворят общ „съдружен“ колаж, чрез който да покажат как децата могат да защитават правата и да изразяват мнението си. В творческия процес участниците ще разполагат с необходимите художествени пособия.

Ателието е подходящо за ученици от I до V клас с интерес в сферата на приложните изкуства.

Регистрация за творилница за колаж „СДРУЖЕНИ“

 

За въпроси, свързани с регистрация за ателиетата: Росица Маринова, Център АЛОС, тел: 0897 932 005, и Айлин Юмерова, БЦНП, тел: 0897349405.  

 

В рамките на Гражданската културна седмица 2019 предстои да обявим и второто издание на творческия конкурс „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“.

За да останете будни и да научите за другите съпътстващи събития, следете събитието ни във Facebook - Гражданска културна седмица 2019

 

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

 

назад