cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

#ГражданскиСтопаджии или как да сформираме Волтрон

11 Юни 2021

 

Хей! Ти си студент и вече ти писна от онлайн лекции, виртуални срещи, дигитални сбирки и цифровизирани активности? Мечтаеш да оползотвориш времето си с нещо смислено, градивно и забавно? Копнееш да прекараш време сред други свежи хора с яки мисии, професии и занимания?

Супер, попаднал си на точното място и имаме нещо яко да ти кажем: 

Стартира конкурса #ГРАЖДАНСКИСТОПАДЖИИ! 

Какво е това ли? Инициатива, която цели да свърже студенти (това си ти) и граждански организации (другите свежи хора), които в летните месеци активно и заедно да взаимоДействат за различни каузи в различни точки на страната – от почиствания в квартала до помощ в дигиталния маркетинг.

С две думи - яки каузи си търсят яки доброволци, а конкурсът е мястото, където ще ви срещнем.  

ЗАЩО #ГРАЖДАНСКИСТОПАДЖИИ:

Конкурсът е част от инициативата Пътеводител на гражданския стопаджия на Български център за нестопанско право. В нея участват студенти и преподаватели от Софийски и Пловдивски университет, граждански организации и съвременни активисти. Вярваме, че пътуването е процес на учене, собствен опит и изграждане на собствена гледна точка на база информация, проучване и личен контакт. 

Пътуването е за всеки гражданин в обществото по пътя към обЕдинението и промяната към по-добро. Целта на конкурса е да включим повече млади хора (студенти) от страната и чрез действие да ги срещнем с активни граждански организации и ги направим част от дейното гражданско общество.

Мисиите, в които можеш да се включиш са наистина разнообразни. Разгледай ги по-долу и избери темата, която най-много те вълнува, попълни ТОЗИ ФОРМУЛЯР и ние ще направим магията да те срещнем с твоята организация-домакин, където още при първата ви среща ще ти се случи следното:

 • Ще бъдеш подробно въведен в дейността на организацията и ще научиш кои са конкретните ангажименти на един доброволец, като теб. Това ще се случи по интерактивен начин под формата на среща, презентация, игра или нещо друго, с което да те спечелят за каузата;
 • Ще разбереш кои са точните задачи, с които ще бъдеш ангажиран, както и точния период на ангажиментите, ще се запознаеш с човека, с който ще работиш рамо до рамо;
 • Ще научиш повече за смисъла и значението на доброволчеството;
 • Ще пиеш (НЯМА ДА ПРАВИШ) чудни кафета и ще общуваш с хора, запалени да движат света към по-добро;

Как ти звучи до тук? Навихме ли те? Е, има и няколко неща, които ще се очакват от теб, а именно:

 • Веднъж, щом избереш в коя организация искаш да доброволстваш, трябва да спазиш поетия ангажимент и да изпълниш поставените задачи;
 • Да се опиташ да научиш повече за дейността на организацията, дори това да е отвъд конкретните ти задачи. Знае ли човек, може и да откриеш бъдещата си работна среда. Ако не това - поне приятели до живот ;)
 • Ти си дигитална порода, не се съмняваме в това - документирай доброволчеството си чрез снимки, видео, постове в социалните мрежи и разкажи онлайн преживяването си като #ГражданскиСтопаджия;
 • Наесен с песен - ще те очакваме през септември в София на събитието #ГражданскиСтопаджии, посветено на темата доброволчество и бъди готов да споделиш опита си от лятото. 

За да не се чувстваш в хладки и непознати води в началото, сме предвидили да срещнем теб и твоята организация-домакин с Тихомира Методиева-Тихич - слънчев специалист, многократно награждаван за доброволчество, от която ще научите как да си взаимодействате по-пълноценно. 

За дигиталните ти приключения ще те подготви експертът по дигитално представяне Бояна Стоилова, която ще ти даде насоки как да разказваш завладяващо за преживяванията си.

 

Това е то. А сега е време да избереш своята кауза сред морето от смислени предложения:

Сдружение "Граждански инициативи- гр. ЛОВЕЧ 

Мисията на организацията е да мотивира всяка една личност  да намери ресурс у себе си и да подобри живота си и този на хората около тях - тук в България, като се информират, развиват, работят и вземат участие при обсъждане и вземане на решения по въпроси, които засягат живота им. Гражданският стопаджия ще бъде ангажиран с участие в интерактивни занимания с деца и младежи с увреждания, настанени в "Центрове за настаняване от семеен тип" "Надежда" и "Любов" и продружаване на специалисти при общностната работа по програми за превенция на Център за обществена подкрепа. Търсят се 3 граждански стопаджии!

 

Стартъп Фектъри, гр. РУСЕ 

Мисията на организацията е да развива ключови дигитални умения, както на ученици, така и на възрастни. Задачите, които Гражданският стопаджия ще изпълнява са свързани със създаване на визуално, текстово и видео съдържание за социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм на база предоставени материали. Доброволецът ще бъде ангажиран с комуникационната кампания на организацията във ФБ и Инстаграм. Търсят се 1-2 граждански стопаджии!

 

Фондация Bfree, гр. СОФИЯ

Основната цел на фондацията е да стимулира предприемачеството, доброволчеството, културния живот и образователната среда в България и Европа. Сред приоритетите на организацията са и развитието на междукултурния диалог, изграждането на връзки между различни култури, религии, езици и националности. Ролята на Гражданския стопаджия ще бъде тясно обвързана с проекта "Nickname:В@зов" - мултидисциплинарен арт проект с 5 ключови дейности: 

 • Работилница за креативно рециклиране (upcycling) на 09.07.2021 г.
 • Работилница по креативно писане на 23.07.2021 г.
 • Конкурс за визуални проекти - 01.06. - 01.09. 2021 г.
 • Литературен конкурс - 01.06. - 01.09. 2021 г.-
 • Интерактивна изложба за отбелязване на годишнината (100 г. от смъртта на Вазов) - 22.09.2021 г. 

Търсят се от 2 до 5 граждански стопаджии!

 

Сдружение "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" , гр. ВАРНА

Мисията на организацията е подпомагане процесите на устойчиво развитие в системата “човек – общество– околна среда” чрез превръщане опазването на околната среда в личен интерес на всеки. Основните дейности на организация са свързани с образователни и информационни активности в сферата на опазването на околната среда и гражданската активност, предоставяне на юридически услуги на граждански организации, рециклиране на отпадъци и др. Гражданският стопаджия ще бъде безкрайно полезен в рамките на кампанията #НеМерсиНосяСи и планираните акции около нея - раздаване на информационни материали за вредата от пластмасовите торбички/отпадъци, информиране на гражданите за вредата от използването на торбички за еднократна употреба и заснемане на акцията. Редом с това, доброволците ще бъдат ангажирани с отразяване на граждански инициативи и проблемни теми на екологична тематика за информационния сайт Ecovarna.info и социалните мрежи - събиране на информация по определена тема, записване на интервюта, заснемане, създаване на статии. Търсят се 15 граждански стопаджии!

 

Сдружение "Паралелен свят", гр. ПЛОВДИВ

Основната дейност на родителската  организация  е обединяването на усилията на своите членове за защита на хората с различна степен на увреждане при интеграцията им в обществения живот. Задачите на Гражданския стопаджия ще са свързани с участие в трудовата дейност на социалното предприятие - изработване на картички и сувенири и организиране на работата на шивашкото ателие. Доброволците ще се включат също в ежеседмичните тренировки на отбора по баскетбол и цветно ателие по арт занимания. Търсят се по 2 граждански стопаджии за всяка дейност!

 

Сдружение "За интелигентен растеж", гр. ВАРНА

Мисия на организацията е да развива и утвърждава духовните и културни ценности, образованието и възпитанието на децата и младите хора чрез толерантност към различните, уважение, културно поведение, самоконтрол, самообразование. Укрепване здравето и физическото развитие, чрез формите на двигателна култура, туристическа дейност и участия в спортни мероприятия, изграждане на еко-морска култура. Гражданският стопаджия ще бъде активно въвлечен в организирането и провеждането на "Фестивал на ветрилата", както и ще бъде част от работата по провеждане на регати. Търсят се 20 граждански стопаджии!

 

Фондация Лалета, с. ХАЙРЕДИН, обл. Враца

Организацията работи по опазване и разпространение на разнообразието в българския език, споделяне на знания, използване на технологиите за подобряване на живота на хората. Фокусът им е предимно в малките населени места в България. В момента работят по проекта "Диалекти", който събира и разпространява диалектни думи и истории от цяла България. Ролята на Гражданския стопаджия ще включва участие в създаването на проект за промотиране на различни дейности, които могат да се правят в село Хайредин, обл. Враца - brainstorming, консултиране на идеи, обсъждане на дейности и занимания, които биха привлекли туристи. Търсят се 2-4 граждански стопаджии!

 

Ним анимейшънс училище за кино и телевизия, гр. СОФИЯ

Организацията се занимава активно с обучение на деца в сферата на аудиовизуалните изкуства, с цел свободното изразяване, с помощта на фотографията и седмото изкуство. Заинтересованите Граждански стопаджии ще бъдат дейна част от организирането и провеждането на седмични занимания за деца, посветени на различни видове  изкуства - игрално кино, анимация, фотография, телевизия и др. Търсят се 1-2 граждански стопаджии! 

 

Balkan Wanders, гр. СОФИЯ

Тяхната мисия е да популяризират културата на балканските страни, както и устойчивото пътуване и начин на живот. Тук Гражданският стопаджия ще бъде включен  създаването на стратегия, съдържание и управление на профилите в социалните мрежи на организацията. Също така ще бъдат ангажирани с проучване, събиране и подреждане на информация за Балканите на различни теми. Търсят се 4 граждански стопаджии!

 

СНЦ в ОП Лятна Академия на изкуствата, гр. БУРГАС

Основният замисъл и цели на Академията е да се предлагат майсторски класове на изключително високо академично ниво, на напълно достъпни за българския стандарт цени Програмата на Академията е отворена за участници от средните и висшите училища по изкуствата, за лауреати на национални и международни конкурси, за хора, без възрастови, образователни и географски ограничения, на  възраст от 6 до 66 години. Задачите на Гражданските стопаджии ще бъдат свързани с посрещане на участниците и преподавателите от Академията по всяко време на денонощието и настаняване в частните квартири и хотели. Ще помагат всекидневно в реализацията на работата на преподавателите на всеки отделен майсторски клас, ще се грижат за разпространението на информационните материали за фестивала и като цяло ще асистират при подготовката на отделните събития. Търсят се 12 граждански стопаджии!

Сдружение "Общност Каузи и Начинания" / Характер.бг, гр. БЛАГОЕВГРАД

Характер.бг вярват, че силните страни на характера като упоритостта, любопитството и благодарността са също толкова важни за развитието на децата, колкото и буквите по български език, цифрите по математика и правилата за движение по пътищата. Ето защо се опитват да развиват и насърчават силните  страни на характера чрез менторство, занимания и учебни ресурси. Ролята на Гражданския стопаджия ще бъде тясно свързана с планиране, участие и провеждане на 3 позитивни преживявания на открито за деца на възраст от 7 до 11 години в София. Предвижданите дейности включват търсене на съкровища, парашут за деца, отборен кракоход, рисуване с пръсти, творчески работилници, детски тръбопровод и много други подобни активности, които се нуждаят от посветен доброволец. Търсят се 5-7 граждански стопаджии за всяко събитие!

 

Сдружение Фабрика за идеи, гр. СОФИЯ

Сдружението създава солидарна мрежа между млади хора от градове и възрастни в села из цяла България. Основна дейност на организацията е селолюбивата инициатива Резиденция Баба, включваща 1-месечни резиденции, кратки доброволчески акции и социално предприемачески продукти и услуги, включващи възрастни хора в села. Гражданските стопаджии ще бъдат основно замесени в инициативата “С ръце за село” -  доброволчески акции в села, където ще подкрепят координацията на отделните акции - ходене на място из селата, фото документиране, онлайн комуникация, подреждане на база данни, свързани с отделните дейности. Също така доброволците ще бъдат въвлечени в поддържането на социалните профили на сдружението,  провеждането на фъндрейзинг концерт за Резиденция Баба в Черноморец и много други летни събития. Търсят се по 2 граждански стопаджии за всяка дейност!

 

Фондация "Рождество Христово", гр. СОФИЯ

Фондацията е създадена за материално и морално подпомагане и социално стабилизиране на жени в неравностойно положение. Целта им е да научат жените да си помагат сами. Ролята на Гражданския стопаджия ще бъде да помага в социалното предприятие за създаването на повече сувенири, разпределяне и раздаване на дарения, а също така може и да се включи в готвенето и раздаването на храна. Търсят се 4 граждански стопаджии!

 

Сдружение "За Земята"

Сдружението обединява усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. Тази година традиционното високопланинсо почистване на За Земята ще е в НП Централен Балкан от 28 август до 5 септември. Организацията има нужда от двама #гражданскистопаджии за подготовката на чистенето. Всеки желаещ да се включи в акцията е добре дошъл. Настаняването по време на почистването е на палатки или в хижа, храната се поема от организацията, а пътуването е споделено между доброволците или с влак. Застраховката може да бъде групова.  

-----

Е, това са само част от дейностите, в които Гражданските стопаджии ще имат шанс да се включат през идните месеци. Очертава се едно динамично лято, изпълнено със смисъл и привкус на добре инвестирано време. А ти реши ли в какво ще се включиш?

 

РЕГИСТРИРАЙ СЕ ТУК!

 

Бъди сред първите активисти, запазили място сред шарените доброволческите редици. Очакваме те. Имаш време до 30 юни. Не се колебай да ни пишеш на info@bcnl.org, или във ФБ, ако имаш някакви въпроси. 


Инициативата се изпълнява в рамките на проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

назад