cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

„Имам правото да се сдружавам“ – уроците на Гражданската културна седмица 2019

23 Април 2019

Второто издание на Гражданската културна седмица за 2019 премина неусетно за нас, но остави след себе си важни следи – не само в снимките, рисунките и колажите от хартия, които 50 ученици от I от V клас от различни столични училища и артистични школи създадоха сами, но и в семенцата на новите знания за техните права, които посяхме заедно с тях. Процесът на учене за права чрез творчество беше преживяване, еднакво ценно и полезно за децата и за нас. И отново се убедихме, че една сложна тема като тази за човешките права и свободи може по много лесен начин да се преведе на езика на децата чрез изразните средства на изкуството.

Как? Нека да ви разкажем…

 

Първото образователно занимание - Творилница за фотоколажи „Граждански будители“ – проведохме на 17 април (сряда) заедно с партньорите ни от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС (Център АЛОС). Ученици от втори до пети клас с ентусиазъм и любопитство четяха, питаха и заставаха за „обща снимка“ със световно известни личности и народни будители, променили историята с великите си дела в защита на човешките права. Малчуганите застанаха рамо до рамо с апостола на свободата Васил Левски, с Теодора Райкова - първата жена учен и преподавател в Софийския университет, с Майка Тереза, помагаща на болни деца по целия свят, крачеха заедно с Махатма Ганди по време на мирния поход на солта в Индия, включиха се в гражданските движения с Нелсън Мандела и се появиха на трибуната редом до Мартин Лутер Кинг. Децата скачаха с любопитство и в кадри от емблематични събития за защита на права и свободи – от Пражката пролет през българските протести от зората на демокрацията до мирните събрания на ученици от целия свят в защита на околната среда.

 

Освен снимка с избраната личност или събитие, за които бяха научили, децата получиха и специални книжки – адаптираната версия за деца на Конвенцията за правата на детето,  осигурени от УНИЦЕФ България.

След примерите за будни личности и будещи събития, обърнахме поглед към нас самите - в творилницата за рисунки „Моите права“ на 18 април, с деца от трети до пети клас. Заедно с Джулия и Белла от Детската и младежка мрежа на Националната мрежа за децата, разговаряхме с децата за това какво представляват техните права, какви отговорности имат, какво е значението на конвенцията и пр.

Разговорите преминаха в рисуване по три от техните права: правото на мнение по въпроси, които ги засягат, правото на висококачествена здравна грижа, на чиста вода, здравословна храна и чиста среда, за да бъдат здрави, и правото на образование, което развива личността и талантите им. Творческата свобода развихри въображението им, за да изпъстрят белите платна само с малко напътствия от арт-педагозите от Център АЛОС:

Голям интерес от страна на ученици получи. В петъчния следобед на 19 април, творилницата за колаж от хартия „СДРУЖЕНИ“ провокира ученици между 10 и 11 години да съпреживеят смисъла на правото на сдружаване. Те сами решиха, че ще творят заедно и ще колажират по темата, избрана след гласуване, а именно – за правото на сдружаване и неговата значимост за децата. С много старание и ентусиазъм децата вдъхнаха нов живота на стари списания, книжки и хартии, които преобразиха в художествени шедьоври. Общият колаж, който сътвориха с личните си творби, разказваше историята на един нов по-добър свят, в който всички деца на планетата живеят в мир и обединени общества. Пъстроцветна мрежа, в която децата вплетоха научените нови знания от деня, се превърна в своеобразен символ на всеобщата ни свързаност и сила.

„Аз днес научих, че имам право да се сдружавам“, Виктор, V клас

„За мен беше важно, че се научих как да работя в екип“, Калина, V клас

„Научих се, че имам право на мнение“, Ива, V клас

 

 

Гражданска културна седмица - фотогалерия

 

Будните детски погледи и вълненията по време на творилниците ни мотивираха да мислим за следващи срещи с още повече ученици, с които заедно да се учим на гражданска активност.  Благодарим за отзивчивостта на ръководствата и активното включване на 120 ОУ „Г. С. Раковски“, София, и артистичните школи Детска Работилница „Рин-тин-тин“ и Образователен център „Сияйни“. Благодарни сме и на изключително професионалния и любезен екип на Зона 21, който домакинстваше всички ателиета. През юли ще претворим пространството за развиване на уменията на XXI век на Зона 21 в изложбена зала с отличените творби в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019.

 

 

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г.

назад