cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?

21 Май 2020

Будното изкуство за трета поредна година ангажира млади и независими творци в инициативата #ГражданскиБудилник на Български център за нестопанско право. А тази година темата за гражданските свободи стана изключително чувствителна заради наложените мерки за борба с COVID-19. Дали останахме будни за правата си по време на кризата и дали чрез тях именно успяхме да намерим решения са въпроси, които повече от всякога трябва да си зададем. 

Затова ние от Български център за нестопанско право заедно с Triple EYE Project решихме да организираме дебат на тема:

"Има(ше) ли карантина върху гражданските свободи?"

Наши събеседници ще бъдат доц. Георги Лозанов, проф. Георги Каприев и Марин Бодаков. Дискусията ще се модерира от журналиста Ива Дойчинова.

Кога: 3 юни (сряда) от 15.00 до 16.00 часа

Къде: онлайн, във виртуалното пространство на Къщата на гражданските организации

За участие в дискусията е нужна предварителна регистрация.

Вашите въпроси към участниците може да зададете предварително чрез регистрационния формуляр, както и по време на дебата.

Онлайн дискусията е част от програмата на ГРАЖДАНСКА КУЛТУРНА СЕДМИЦА 2020.

Със събитието ще отбележим и новото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Чрез него вече три години подкрепяме будните и социално ангажирани творци, разказващи за свободата на сдружаване, на мирни събирания и на словото.

През 2019 г. в конкурса участие взеха 85 социално ангажирани творци, а техните послания достигнаха до над 200 000 човека. Сред тях журито отличи 21 млади таланти, които се откроиха със своята будност и артистичен почерк.

Тазгодишното издание на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2020 ще търси да отличи талантливите артисти, които с творбите си правят хората съпричастни със случващото се и показват колко е важно да има свобода, да има солидарност именно чрез сдружаване за общи действия и да може винаги всеки да казва какво мисли.

Конкурсът ще бъде отворен за кандидатстване от 1 юни до 1 юли 2020 в три категории – „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Авторитетно жури ще избере най-въздействащите творби. През есента на 2020 г. ще се състои награждаването на отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито.

В момента тече дарителската ни кампания за набиране на награди за талантливите артисти в конкурса. Със средствата ще наградим отличените на първо място артисти в трите категории. Всеки, който иска да подкрепи младите творци, може да направи това с дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS BUDILNIK или онлайн на DMS платформата.

 

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „Творци – посланици за социална промяна“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство със сдружение „Творческа Улица за Художници и Артисти“ - ТУХАРТ. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2020 г.

_________________________

Заглавна илюстрация: MEDIA на Биляна Матеева, отличена на 1-во място в категория „Илюстрация“ на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2019. Интерференцията в творбата ѝ е метафора за цензурата и селективността на съвременните медии откъм информацията, която предават и начина, по който я предават. Така, както „старите телевизори губят връзка, прекъсват и изменят кадъра и звука“.  

назад