cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Индексът за устойчивост на НПО в България за 2018 г. - лек спад спрямо предходната година

22 Октомври 2019

Индекс за устойчивост на НПО в България за 2018 г. 

Индексът за устойчивост на НПО проследява развитието на гражданския сектор в 24 държави от Централна и Източна Европа и Евразия вече 22 години. За България той се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Български център за нестопанско право (БЦНП). За 2018 г. България се нарежда на девето място, заедно с Хърватия. Това е едно място спад за страната ни спрямо 2017 г. С най-висока степен на устойчивост са Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия и Словения.

Всяка от седемте области, които се наблюдават и участват във формирането на индекса, се оценява по седемстепенна скала. Оценки между 1 и 3 показват висока степен на устойчивост, оценки между 3 и 5 – развиваща се устойчивост, а оценки над 5 – затруднена устойчивост.

Оценката за устойчивостта на неправителствените организации в България през 2018 г. е 3.4 (развиваща се устойчивост), спрямо 3.3 за 2017 г. Това леко влошаване се дължи на спада на финансовата устойчивост, както и на публичния престиж на организациите от третия сектор у нас. 

Ето и оценките във всяка от областите

  • Правна среда: Оценка 2.5
  • Организационен капацитет: Оценка 4.0
  • Финансова устойчивост: Оценка 4.6
  • Застъпничество: Оценка 2.6
  • Предоставяне на услуги: Оценка 3.1
  • Секторна инфраструктура: Оценка 3.0
  • Обществен престиж: Оценка 3.7

 

Повече подробности за всяка една от областите можете да намерите в пълния текст на изследването за България: Индекс за устойчивост на НПО в България за 2018 г. 

 


назад