cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Инструмент за европейските ценности в подкрепа на гражданските организации

18 Април 2018

На 19 април (четвъртък) Европейският парламент ще гласува проекторешение за приемане на Инструмент за европейските ценности (the European Values Instrument), по предложение на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.

                   


Проекторешението има за цел да създаде основополагащ механизъм за целева финансова подкрепа за тези граждански организации, които са активни на местно и национално ниво в утвърждаването  и закрилата на европейските ценностите, залегнали в чл. 2 от Договора за ЕС. Ценности като уважение на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на човешките права, включително правата на хората, принадлежащи към малцинства, принципите на плурализма, забраната за дискриминация, толерантност, справедливост, солидарност и равенство между мъжете и жените.


От съществена важност е Европейският Съюз да се ангажира с конкретни действия за утвърждаване на ценностите, върху които е изграден самият той, като борави с по-гъвкави инструменти, както за реализирането на проекти и функционирането на сътрудничеството в гражданското общество, така и на международно ниво - при взаимодействие между организациите, което пресича националните граници.


Независимите граждански организации имат незаменима и жизненоважна роля в процеса на утвърждаването и разпространението на ценностите, залегнали в чл. 2 от Договора за ЕС. За съжаление, те все още се сблъскват с трудности по този път. Това показват и данни от доклади и проучвания на няколко международни организации, според които гражданското пространство в много страни от ЕС се свива.


Ето защо, европейските НПО застават в подкрепа на проекторешението за приемане на Инструмента за европейските ценности, като изпращат специално създадено от European Civic Forum писмо към своите национални представители в Европейския парламент с искане да гласуват ЗА приемане на Инструмента. БЦНП също изпрати своето писмо до българските евродепутати с искане да гласуват в подкрепа на  европейските ценности на гражданското общество. Това може да направи и всяка друга българска неправителствена организация, чрез изпращане на електронна форма на писмото, достъпна за всеки на Интернет страницата на European Civic Forum и кампанията „SUPPORT CSOs: ASK YOUR MEPTO VOTE FOR THE EUROPEAN VALUES INSTRUMENT RESOLUTION“

 

назад