cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Истории за надежда в тъмни времена: докладът Activizenship #6 на Civic Space Watch report 2021

21 Март 2022

В кратка ретроспекция от последните няколко години можем да кажем, че гражданското общество се характеризира със слаб капацитет в контекста на нестабилността на демокрацията и спорното върховенство на закона. През 2021 г. гражданското пространство в България беше силно повлияно от сложната политическа и обществено-здравна ситуация. В сегашния бурен контекст, не е изненадващо, че през последните две години напредъкът в защитата на правата на човека и благоприятстващата среда за работа на гражданските организации са ограничени. Въпреки тези негативни тенденции, активността и непримиримостта на гражданските организации по време на пандемията, повиши  общественото доверие в сектора. Това като че ли „мобилизира“ някои политици с радикални възгледи и крайнодесни групи, които предизвикаха вълна от словесни и физически атаки към ЛГБТИ общността. Въпреки тези акции, историята на българското бебе Сара е постижение за права, както на национално, така и на европейско ниво.

Целият доклад, който прави преглед на 6 страни бе обявен на 17.03.2022 от European Civic Forum. Докладът на European Civic Forum представя тенденциите в развитието на гражданското пространство и конкретни казуси на държави и отличаващи се граждански инициативи.

Статията за Българя е подготвена от Български център за нестопанско право и разглежда:

  • Политическата обстановка, върховенството на правото и безопасното пространство в контекста на правото на сдружаване и правото на мирни събрания
  • Правната рамка по отношение на свободите на сдружаване, събрания и изразяване
  • Въздействието на пандемията от COVID-19
  • Финансовата и организационна устойчивост на гражданските организации
  • Правото на гражданско участие и диалог между гражданския сектор и държавните власти
  • Реакцията на гражданските организации към предизвикателства пред демокрацията, върховенството на закона и основните права
  • Конкретни препоръки

Примерът за отличаваща се гражданска инициатива за България е правната защита по казуса „Бебе Сара“ предоставена от ЛГБТ организация Действие и представена от адв. Деница Любенова. Делото „Бебе Сара“ е знаково не само за България, но и за целия Европейски съюз, и представлява сериозна крачка за гарантирането на правата на еднополовите семействата и техните деца. След отказа на българските власти да признаят испанския акт за раждане на бебето Сара, в който са записани имената на двете й майки, адв. Любенова завежда дело пред Съда на Европейския съюз (ECJ). Така през декември 2021 г. Съдът на ЕС постановява знаковото решение, че едно дете и неговите родители от един и същи пол трябва да бъдат признати за семейство и да се ползват от правото си на свободно движение гарантирано им от правото на ЕС.

 

Информация за Доклада на European Civic Forum  може да видите тук.

С казуса „България“ можете да се запознаете тук.

 

 

назад