cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Изложба за съБуждане – за да видим правата си през погледа на изкуството

6 Август 2019

В следобеда на 5 август, в градската градинка „Кристал“, настъпи необичайно оживление. Големи, цветни платна като божури, пейка с пирони, забити с острото нагоре, и ефирни мелодии от цигулка приканваха към откриването на изложба „СЪБУЖДАНЕ: Правата през погледа на изкуството“.

Артистичната експозиция е инициатива на Български център за нестопанско право, с която искахме да поставим на дневен ред, в сърцето на града, една важна тема – темата за нашите права и свободи. Такива, каквито ги имаме днес и каквито искаме да съхраним за утре. Да можем да се сдружаваме в името на общи каузи и да работим за важни социални проблеми, да се събираме мирно и да изразяваме позицията си свободно, на открито и на глас, без цензура и ограничения. Всичко това ни дава крила да сме граждански активни, да участваме в обществените процеси и да упражняваме контрол при вземането на решения.

Това е и целта на изложбата - да „боде“ вниманието, да възпитава чувствителност и да разказва за истории, при които тези права влизат в действие.

А защо през изкуството? Защото вярваме, че то е най-мощното средство, което може да провокира и вдъхновява, да привлича съпричастност и да променя… и изобщо – да говори по-силно и от думите.

Това потвърди и талантливата цигуларка Бояна Желязкова. Като професионален музикант и активист, тя също сподели, че е важно изкуството да има своята социално ангажираща роля и посвети песента си „Родопска мечта“ на артистите, които се включиха в изложбата.

Най-атрактивен момент в събитието беше провокацията, която със съдействието на артистите от Destructive Creation, отправихме към гостите. С любопитство и ентусиазъм те обединиха усилия и се включиха в масовото „обезоръжаване“ на специалния експонат към изложбата – пейка, накована с пирони, от която стърчаха остри върхове. С този символичен акт искахме да припомним колко е важно, когато нещо ни „боде“ очите, пречи и създава опасност, да не стоим и да чакаме друг да разреши проблема, а да станем и да действаме, да сме активни и да си помагаме.     

Благодарим още веднъж на всички гости и автори, които приеха творческото предизвикателство на „Гражданския будилник“ 2019 и се включиха в конкурса! Благодарим за доверието и подкрепата на дарителите на каузата „Граждански будилник“ в националната кампания БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА, журито в конкурса, Програма „Култура“ на Столична община, Black Sea Trust (BST) и партньорите ни от Ресурсен център за публично партньорство - CeRe, Румъния,  без които всичко това нямаше бъде възможно.

 

Разгледайте онлайн изложбата "СЪБУЖДАНЕ: Правата през погледа на изкуството"

Прочетете удобно и лесно -  пълните текстове от изложбата

 

____________________

Изложбата се осъществява по проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – децата творят права“ на Български център за нестопанско право, финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2019 г., и със съдействието на Ploter BG.

 

Инициативата е част от кампанията "Civil Alarm Clock - Empowering the rights through the language of arts", реализирана в партньорство с Resource center for public participation - CeRe, Румъния, с финансовата подкрепа на Black Sea Trust (BST).

назад