cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

КАК ГРАДИМ/Ш ГРАЖДАНСКО СЪЗНАНИЕ

23 Август 2021

Този материал е част от поредицата, с която отбелязваме 20-годишнината на БЦНП. Равносметката за промяната и развитието във всяка от сферите, в които работим, за нас е повод да ви попитаме какви са вашите очаквания към нас. #ПравоЕДаСмеЗаедно


Да Знаеш какво значи да си гражданин.

Да СЪзнаваш какво значи да си част от гражданското общество.

Да ОСЪзнаваш себе си и действията си в името на едно общество.

Това са три различни етапа, без които истинското обединяване е невъзможно.

 

Да Знаеш какво значи да си гражданин

Една от най-важните ни задачи като организация е да говорим за гражданските ни права и законите, които ги засягат, по разбираем начин. Понятията като сдружаване, активизъм, свобода на изразяване, демокрация имат практическо и ежедневно значение за всеки от нас. За 20 години разбрахме, че колкото и да е добър, нито един закон няма да промени живота ни, ако не знаем за него и не се борим за неговото спазване и подобряване.

Знанието е сила - Владей я! С този призив създадохме една от последните ни инициативи - чатботът Граждански Навигатор. Най-вече за младата аудитория, но и за всеки, който ползва съвременните инструменти за общуване като viber. Инструменти, които могат и да повишават знанието ни, като представят по интересен начин информация за гражданските ни права. 

#КачвайСе - на пътешествие из гражданските организации. С видеовизитки, заснети от Мария Чернева, и разкази, написани от Зарина Василева, даваме шанс за опоЗнаване на активните организации, които помагат и дават решения на проблемите с работата си. А без да Знаеш за това, няма как да разбереш какво значи да си граждански активен всеки ден и как можеш да станеш част от гражданското общество. Само за 2021 г. разказахме 7 истории и показахме 8 видеовизитки, с които над 100 000 човека вече Знаят за смисъла от активизма на хората в тези организации.

 

Да СЪзнаваш какво значи да си част от гражданското общество

Това става като СЪучастваш. А това се учи само чрез опита.

БЦНП винаги приемаме доброволци - от страната и чужбина. Една част от тях са ставали и дори още са част от екипа ни. Друга - съзнателно се превръщат в посланици на правото на сдружаване и активната гражданска позиция, вдъхновени от срещата си с гражданските каузи по време на доброволстването.

През последните две години увеличихме усилията си хората извън гражданския сектор да се увличат и съучастват в каузите на гражданските организации. В инициативите

#ТоваЕ,

#ГражданскиСтопаджии и

#СоциалниИноватори

включихме над 280 младежи и студенти, които дискутират и дават предложения за подобряване на обществото ни, доброволстват и дават от уменията и времето си за граждански значими дела. Те вече Съзнават какво значи Заедно и какво значи гражданско общество.

Дискусия на тема Гражданско участие по време на КЪЩА ФЕСТ в София, 1 октомври 2020