cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

КАК СЕ СТАВА УСТОЙЧИВА ОРГАНИЗАЦИЯ – много често чрез Промяна в мисленето

20 Юли 2021

Този материал е част от поредицата, с която отбелязваме 20-годишнината на БЦНП. Равносметката за промяната и развитието във всяка от сферите, в които работим, за нас е повод да ви попитаме какви са вашите очаквания към нас. #ПравоЕДаСмеЗаедно


Днес, все по-често търсим смисъла около нас и във всяко нещо, което правим, дори и в онова, което купуваме. 

За хората, които работят в гражданските организации, въпросът "Какъв е смисълът от това, което правим?" е най-лесният - това е тяхната мисия, целите на организацията. Наричаме ги идеални цели и макар често те да са дори идеалистични, стремежът към постигането на един по-добър и справедлив за всички свят е мотивацията на хората в организациите да вървят напред. 

По пътя напред обаче има и много трудни въпроси. Един от тях е "Как да имаме достатъчно пари, за да постигаме мисията си по най-добрия начин?".

Мисията на нашата организация, БЦНП, е да помагаме на организациите в България да постигат каузите си. Затова и вече 20 години не бягаме от трудните въпроси, които стоят пред сектора. Напротив - търсим и предлагаме решения.  

Изключение не прави и трудният въпрос за финансовата устойчивост на организациите. Ето как 20 години отговаряме: 

Анализите на данъчните режими в България и други страни са знанието, което използвахме, за да даваме на управляващите примери и факти, когато се застъпвахме да има данъчни облекчения при дарения за гражданските организации. Някои от предложенията, които подкрепяхме, все още са само предложения. Но е факт, че в България се въведоха данъчни облекчения за дарителите на НПО в обществена  полза.  

Да управляват добре финансовите въпроси в организацията си е умението, което е от първостепенно значение за организациите - книги като Финансово управление на НПО, Въпроси и отговори, 2015 г. и Стопанска дейност на ЮЛНЦ, Въпроси и отговори, 2011 г., както и множеството обучения, които продължаваме да правим са част от усилията ни да изградим капацитета на колегите за по-добро управление. Изследванията на дарителската култура в България и практиките в чужбина ни помогнаха да развиваме обученията по фондонабиране, така че организациите да умеят да привличат необходимите ресурси и доверие за каузите си. Горди сме, че подкрепихме процеса на създаване на единствения по рода си Клуб на фъндрейзърите в България, който вече 4 години е платформата на професионалистите по фондонабиране в България, която мотивира стартирането на една от най-вдъхновяващите секторни кампании по набиране на средства България дарява.   

Усилията ни през годините включват и развиване на практиката успешни компании да връщат добро към обществото чрез безвъзмездно финансиране на граждански инициативи. Пример за това е програмата ни с Vivacom Регионален грант. Успоредно, работим за това и практиките на държавата при използването на инструментите за финансиране на нестопански организации да бъдат насърчителни и устойчиви, а не ограничителни и краткотрайни.   

Именно разбирането, че знанията, уменията и практиките трябва да са последователни, да се надграждат и развиват направи програмата ни "Предприемачество за нестопански организации" една от най-успешните ни с вече 10 издания. Съчетанието от обучения и менторство, базарите и онлайн магазина ДарПазар за продукти с кауза, обмяната на опит и застъпването за добра регулация на социалното предприемачество у нас е нашата малка екосистема - динамична, провокираща и растяща всяка година. 

Благодарение на програмата успяваме да видим промяната в нагласите, решенията и действията на гражданските организации, които следват принципите за добро финансово управление и допълват основната си нестопанска дейност с предприемачески начинания. 

Преди 10 години, в началото на програмата, чувахме реплики като: „Това не е за нас, ние ако можехме да бъдем предприемачи, нямаше да работим в граждански организации и да се посвещаваме на каузи“. Отне много енергия да убеждаваме, че това е само един друг начин, по който да постигаме мисиите си чрез реални резултати - по-близки и видими на ежедневно ниво за хората, а така и да привличаме съмишленици и да разказваме своите истории, да показваме, че предприемач не се раждаш, а се обучаваш да бъдеш. 

 

Сега, равносметката сочи, че резултатите от усилията ни са оптимистични - дават ни повод за гордост и вяра, че сме поели по правилния път. Днес, чуваме реплики като: „Никога не съм си представяла, че ще стигнем толкова далеч, че ще бъдем толкова успешни и че така – ще сме много по-помагащи на хората, заради които съществуваме“;  „Трудно е много, но е и много вълнуващо, защото малко по малко виждаш, че ставаш зависим само от себе си, нещата са в твоя контрол и това е свобода. Свобода да правиш избори и да знаеш, че ти си двигателя на промяната и я постигаш – малко по малко, сега на момента.“  

Стотиците примери за работещи социални предприятия, доказват: 

 • че хората с увреждания могат, и то могат добре, качествено, красиво, заслужаващо парите си и доверието; 
 • че макар и от различни култури и държави, всички хора имат знания, умения, таланти, които заслужават уважение и достойно заплащане; 
 • че един занаят, традиция, култура живее само когато го превърнеш по непринуден начин в част от ежедневието на хората; 
 • че малките мащаби за сметка на опустошителната експлоатация на природата са ключът към устойчивото развитие и живеене заедно;  
 • че трудолюбието се награждава.  

Заедно с над 180 граждански организации, преминали през обучения и менторство в програмата ни за предприемачество, и с над 30 бизнес начинания, които подкрепихме финансово, в годините се превърнахме в двигатели на тези важни процеси. Тази програма ни дава примери, които са най-силните аргументи пред държавата защо имаме нужда от насърчаваща политика за развитие на социалното предприемачество. Te са и най-добрият начин да разказваме на всеки за смисъла от подкрепата и това да създаваш полза за обществото чрез всяко нещо, което правиш - с други думи, да разказваме за многообразния и винаги изпълнен със смисъл живот в една гражданска организация.

Това: 
 • Над 180 граждански организации, преминали през програмата 
 • Над 33 финансирани бизнес идеи 
 • Над 300 000 лева финансови инвестиции за стартиране  
 • Над 1500  часа обучения и менторска подкрепа  
 • Над 10 мащабни събития, посветени на темата и привлекли десетки хиляди хора  
 • Онлайн платформа за продукти и услуги с кауза - www.DarPazar.bg  
Води до това: 
 • Общност от  социални предприятия, които активно развиват предприемаческа дейност 
 • Документален филм: Социално предприемачество или бизнес с мисия  
 • Над 500  човека, ползващи се пряко от дейността на социалните предприятия  
 • Над 100 създадени нови работни места, включително и за хора от уязвими групи 
 • Над 300 привлечени доброволци за дейността на социалните предприятия 
 • Над 1500 привлечени нови бизнес клиенти 

А сега е твой ред! Помогни ни да измислим заедно как да постигнем по-добра финансова устойчивост за НПО за следващите 10 години и КАКВА Е РОЛЯТА НА БЦНП, за да го постигнем? Сподели ни мнението си ТУК, за да погледнем и вървим заедно, още по-смело напред. 

назад