cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ДЕЗМЪНД ТУТУ, ДАЛАЙ ЛАМА И ВАЦВАЛ ХАВЕЛ?

20 Декември 2019

Този въпрос е като „Какво е общото между всички нас?“. На него отговарят и тримата – Дезмънт Туту, Далай Лама и Вацвал Хавел. Не само чрез думите си, но и чрез делата си.

Всяка година е изпълнена с предизвикателства. Как се справихме с предизвикателствата пред целия граждански сектор, и какво научихме през 2019 година – малко равносметка през вдъхновението, което тези три личности са за нас и мисията ни да защитаваме правото на сдружаване.

„Поправянето на несправедливостите, без да се създава справедливост, винаги води до влошаване на действителността“

Тази мисъл на нобеловия лауреат за мир Демзънд Туту важи в пълна сила за промените в законодателството – тогава, когато не се основават на реалните нужди на хората, когато се приемат бързо и необосновано, когато не се обясняват разбираемо. Защото всичко това води до влошаване на действителността, независимо колко добри намерения стоят за съответната законодателна промяна.

Ролята на гражданските организации е да сме все по-активни в застъпничеството за промени в законодателството, които са важни за хората, и темите, по които работим и познаваме добре. Да се застъпваме, както пред институциите промените да са адекватни и да се случват навреме, а така и да споделяме сред хората значението на тези промени за тях.

Основна част от нашите усилия и през изминаващата година посветихме на това да „превеждаме“ на разбираем език законодателните промени, които засягат гражданските организации – най-предизвикателни бяха промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари; да насърчаваме включването в обществени консултации по законопроекти, както и да участваме в процесите по разработване на промени и да изискваме диалог с институциите. Правния бюлетин, който подготвяме всяка седмица, публикуваме на НПО Портала, а актуални промени и въпроси споделяме както на сайта ни и така във ФБ страницата ни.

„Вярвам в смисъла на различните граждански организации: съюзи, сдружения, инициативи.“ -  „Необходимостта от промяна не може да бъде само мечта на интелектуалците, трябва да я иска цялото общество.“ 

Това са думи на един от големите граждански активисти -  Вацлав Хавел. Активните граждански организации и техните инициативи са сред основните инструменти за мотивиране и активизиране на цялото общество. През изминаващата си година продължихме да помагаме на хората да се сдружават, като предоставихме над 600 консултации за това. Но освен да се справят с правните изисквания, продължихме да подкрепяме организациите да стават вдъхновители и да карат хората не само да мечтаят за, но и да съучастват в промяната към по-добро. Създадохме онлайн платформата за продукти и услуги с кауза www.DarPazar.bg. Платформата, сама по себе си, е обединение между всички различни организации в нея, които чрез работата си и продуктите, които всеки може да си купи, даряват смисъл и усещане, че добри неща се случват и че приносът на всеки, колкото и малък да е, е много значим.

 

„Ние всички сме различни и същевременно сме така еднакви. Всеки от нас има надежди, безпокойства, страхове и мечти. Всеки от нас иска най-доброто за своето семейство и за обичните близки. Ние всички изпитваме болка, когато страдаме, и радост, когато постигнем дадено желание. На това фундаментално ниво религия, етнос, култура и език нямат значение.“ – Далай Лама

През изминалата година атаките срещу гражданските организации и особено срещу тези, работещи в социалната сфера и с най-уязвимите в обществото ни (хора с увреждания, жертви на насилие, на дискриминация, бежанци) бяха явни и откровени. И ще продължат - за сметка на разделението, което като резултат от тези атаки още повече ще задълбочава изолацията на най-уязвимите, и ще поддържа всички ни подвластни на общата манипулация. Когато атакуват един, ние често не успяваме да прозрем каква е правилната реакция. И често заставаме в изчакване с надеждата, че ще отмине. Това е сериозно предизвикателство пред целия граждански сектор в последните месеци, а и занапред. Но е предизвикателство не само за сектора, а и за цялото общество. Защото, както казва Вацлав Хавел, докато не „се събуди чувството за солидарност и […] съзнанието за неделимост на свободата – хората [...] да разбират, че ударът върху свободата на един е удар върху свободата на всички и докато обществото продължава да остава разделено в безразличието си и едни наблюдават мълчаливо как репресират други, няма нито един да се измъкне от общата манипулация.

В днешния контекст борбата за ценности и за истинската реализация на човешките права е най-важната, в която гражданските организации са призвани да са лидери. Тези предизвикателства са възможност за всички ни да разберем и да помним,че „Цената на свободата е вечна бдителност.“ (Дезмънд Туту).

В тази борба за следващата година една от дейностите ни е в синхрон с посланието на Далай Лама: „Приканвайте хората да изследват нещата, не им заповядвайте да вярват.“ Чрез срещи между студенти и граждански организации в София и Пловдив ще дадем възможност на младежите лично да видят кои са и какво правят гражданските организации, ще ги провокираме да измислят начини за подобряване работата на организациите, да формират мнение на базата на собствените им възприятия и да разказват за преживяното от първо лице.

 


През идната година ни предстоят още много неща. Много активна работа. На прага ѝ пожелаваме на нас и на всички граждански активисти да имат способността да обединяват усилията си в името на общото благо, да са будни и да заявяват своите права, които са на теория декларирани, но на практика потискани, и да ги упражняваме.

Весели празници и до новата 2020 г.!

назад