cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Какво мислят те за гражданските организации?

12 Юли 2019

Представяме ви Оля, Илия, Боян и Саманта (отляво надясно):

Това лято те са част от екипа ни – доброволци, стажанти и, надяваме се, бъдещи съдейци в гражданския сектор в България.

А и отвъд. Защото…

 

Илия завършва скоро обучението си по международно право в Университета на Бордо, Франция. След два вълнуващи обмена в Белгия, опит в Постоянното представителство на България в Брюксел,  в Международния наказателен съд и в няколко частни кантори му предстои стаж в Съда на ЕС в Люксембург.

Боян ще бъде в 12 клас в СУ "Владислав Граматик, с профил немски и се е прицелил към Германия, където иска да следва международно право.

Саманта (която вече познавате) е от Монреал, Канада. Има бакалавърска степен по международни изследвания и ѝ предстои трета година в правния факултет на Университета Макгил. След стажа ѝ в EuroHealthNet в Брюксел, София е второто място в Европа, което я провокира да научи повече за ролята на гражданските организации.

Оля завършва право в Университета Монаш в Мелбърн, Австралия. След 14 години далеч от България, опит в различни сфери в неправителствения сектор, се връща, мотивирана да бъде обществено полезна тук.

 

Избирайки БЦНП за своето място през лятото, със сигурност гражданските организации не са им „безинтересни“. Попитахме ги Защо:

Илия: "Гражданските организации имат основна роля за доброто управлениe в една държава и са един от крайъгълните камъни в демократичния процес. Като млад дипломиран юрист искам да видя от първо лице проблемите, които срещат, и сложните въпроси, които се опитват да разрешават ежедневно." 

Боян: "Мечтата ми винаги е била да помагам на хората. Затова се интересувам от неправителствените организации, а мисията на БЦНП е да ги подкрепя и да защитава правата на човека." 

Саманта: Впечатлена съм от ролята, която гражданските организации имат в законодателния процес. Вярвам, че опитвайки се да постигнат промяна, дават на правителствата знание и експертиза, които са критично важни, защото те работят на терен с хората, свързани са с тях и с обществената реалност. Вдъхновена съм от подхода на много от организациите да поставят човека в центъра, като работят на местно ниво с хората и после се застъпват за техните права пред правителството, предлагат промени в законодателството, водят стратегически дела.  

Оля: Гражданските организации са агенти на промяната в най-чистата си форма. Те допринасят за добруването на много хора чрез работата си. Гражданските организации за неразделна част от обществото ни и често разкриват голямата пропаст между политиките, бизнеса и нуждите на хората. Затова искам да съм част от застъпването за гражданските организации, за да има по-продуктивна и подкрепяща среда за тях да се развиват и да достигат до повече хора.  

Благодарим и на четиримата за ентусиазма, който носят със себе си!


Боян казва, че сме „организация с много голям опит, добра репутация, отворени са към млади хора и са готови да споделят опита си с тях“.

Ако си студент по право и си търсиш интересен стаж (или твой познат търси), имаш желание да помагаш на хората да решават социални проблеми, виждаш в правото инструмент за подобряване на средата, в която живеем… Каним и теб в екипа ни!

Обади ни се, за да си уговорим среща и може да работим заедно!

 

 

 

 

назад