cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

КАМПАНИЯ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН ЗА ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО

27 Август 2008

ДОРОВОЛЧЕСТВОТО допринася 3% от нашия брутен продукт и има средна възвращаемост от 5 евро за всяко 1 евро!

 

ДОРОВОЛЧЕСТВОТО мобилизира за добри дела над 100 милиона европейци всяка година!

 

ДОРОВОЛЧЕСТВОТО насърчава солидарност между поколенията, междукултурен диалог и социална солидарност!

 

Уважаеми колеги,

 

Ние, хората от гражданските организации знаем, че доброволчеството е израз на свободна воля, но има нужда от признание. Доброволците се нуждаят и заслужават подкрепа от всички нас – доброволчески организации, държавата на всички нива, бизнеса, както и от добра политика по отношение на средата за доброволна работа.

 

Както знаете през април тази година петима европейски народни представители лансираха Писмена декларация за обявяване на 2011 г. за Европейска година на доброволчеството. На 10 юли тази година членовете на Европейския Парламент приеха декларацията, с която призовават Европейската комисия да обяви 2011 година за Европейска година на Доброволчеството. Български граждански организации активно участваха в лобирането на българските членове на европейския парламент в подкрепа на декларацията и се присъединиха към усилията на европейски организации и платформи представляващи милиони доброволци.


В този контекст и във връзка с наближаващия Международен ден на доброволците /5 декември/ Фондация Лале и Български център за нестопанско право започват кампания за приемане на Закон за доброволчеството в България след публично обсъждане на текста на закона с граждански организации. Такъв закон би регламентирал правата и отговорностите на доброволците, както и на организациите използващи доброволци. Подобни закони са приети в редица страни в ЕС, като тяхното съществуване показва ясно ангажимента на държавата към доброволческата дейност.


През 2007 г. беше изработен проект на Закон за доброволчеството от група доброволчески организации, включително като Български център за нестопанско право, Националния Алианс за работа с доброволци и Българския Червен Кръст. Текста на проекта можете да намерите тук.


Прилагаме писмото, с което се обръщаме към Народното събрание на Република България с очакване да приеме Закон за доброволчеството.

Обръщаме се към вас с апел да подкрепите инициативата и да разпространите информацията и това писмо сред партньори, организации, колеги и медии, с които работите.


Подкрепете кампанията като изпратите краткото „Подкрепям” и името на вашата организация с населеното място, където работите на електронен адрес info@tulipfoundation.net или на факс 02 / 944 27 55 до 8 септември 2008.


Разчитаме на Вашата подкрепа за да посрещнем Международния ден на доброволците 5 декември 2008 със Закон за доброволчеството.


Поздрави и пожелания за успешна работа

 

Ренета Венева
Директор Национален алианс за работа с доброволци

 

Мария Петкова
Фондация Лале


Любен Панов
Български център за нестопанско право

 

 

Писмо до Парламента

назад