cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Кампания за приемане на Закон за доброволчеството

5 Май 2010

 

2011 г. е обявена от Европейския Съвет за Европейска година на доброволчеството.

 

  • Дороволчеството допринася 5% от нашия брутен продукт и има средна възвращаемост от 5 евро за всяко 1 евро!
  • Дороволчеството мобилизира за добри дела над 100 милиона европейци всяка година!
  • Дороволчеството насърчава солидарност между поколенията, междукултурен диалог и социална солидарност!

Фондация Лале, Националният алианс за работа с доброволци и Българският център за нестопанско право започват кампания за приемане на Закон за доброволчеството в България след публично обсъждане на текста на закона с граждански организации. Целта е да се регламентират правата и отговорностите на доброволците, както и на организациите, използващи доброволци. Подобни закони са приети в редица страни в ЕС, като тяхното съществуване показва ясно ангажимента на държавата към доброволческата дейност.

 

През 2007 г. беше изработен проект на Закон за доброволчеството от група доброволчески организации, включително Българския център за нестопанско право, Националния алианс за работа с доброволци и Българския червен кръст. Текстът на проекта е можете да намерите тук.

 

Прилагаме писмото,

Писмо до Министерство на куртурата


с което се обръщаме към г-н Вежди Рашидов, министър на културата, чието министерство е определено за координиращ орган от страна на България за 2011 Европейската година на доброволчеството с очакване да предприеме мерки за приемане на Закон за доброволчеството.

 

Обръщаме се към всички нестопански организации и съмишленици с апел да подкрепят инициативата и да разпространят информацията и това писмо сред партньори, колеги и медии. Подкрепете кампанията, като изпратите краткото „Подкрепям", името на вашата организация и населеното място, където работите, на електронен адрес info@tulipfoundation.net или на факс (02) 9442755.

назад