cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

КЪЩА ФЕСТ 2020 - държава се прави с експерименти

6 Октомври 2020

 “Харесва ми да съм в общество, в което хората са толкова мотивирани да направят малка промяна“ – студент-участник в КЪЩА ФЕСТ 2020

Снимка: Анджела Иванова

На 1 октомври 2020г. проведохме първия по рода си КЪЩА ФЕСТ, изнесен на открито в сърцето на столицата. Събитието се проведе пред Народен театър „Иван Вазов“, като имаше за цел да запознае студенти, младежи и други активни граждани с живота на обитателите в Къщата на гражданските организации. Застанахме зад вярването, че „държава се прави с експерименти“ – мнение, споделено от студентите от ЛЕГО групите в Пътеводител на гражданския стопаджия. КЪЩА ФЕСТ е от онези събития, в които неусетно се смесваш и сближаваш с другите, подхранваш чувството, че нещо хубаво все пак се случва и че всъщност зависи от всички нас да постигаме социалната справедливост, която искаме да виждаме около себе си. 

 

„Имам интерес към гражданския сектор и смятам, че той е най-добрият начин да се канализира гражданската воля.“ – млад активист, дълбоко въвлечен в дейностите на гражданските организации.

 

Снимка: Анджела Иванова

В първото издание на събитието на открито участниците се ангажираха с различни активности на Национален младежки форум, Светът на Мария, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, НПО портал, Форум гражданско участие, Българска фондация Биоразнообразие и WWF България. Чрез дискусии, демонстрации и игри организациите провокираха вниманието на младежите към своите мисия и кауза и към актуалните теми на деня. Именно този личен допир до въпросите, по които работят организациите, успя да развълнува участниците и да ги запали да търсят промяната около себе си, вървейки по пътя на един граждански стопаджия.

КЪЩА ФЕСТ завърши с провокираща дискусия на една от най-актуалните теми днес у нас – протестите. Студентите любопитстваха за мнението на хората от гражданските организации и обратното – споделяха своята гледна точка за важните неща и какво ги мотивира да упражняват своето право на гражданско участие. Очаквайте съвсем скоро и видео материал!

 

„Да правиш нещо за другите – така изразяваме себе си.“ – участник в КЪЩА ФЕСТ 2020

Снимка: Анджела Иванова

Повече снимки oт събитието ще откриете тук


КЪЩА ФЕСТ е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61) на Български център за нестопанско право, финансиран от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

                            

назад