cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Кои са 10-те организации и 10-те бизнес идеи с кауза, които ще се състезават в конкурса „Най-добър бизнес план на НПО“ 2020

7 Февруари 2020

Вече 9 години по това време на годината се провежда конкурсът „Най-добър бизнес план на НПО“, част от програмата „Предприемачество за нестопански организации“ 2019/2020.

Тази година финалистите са 10 – неправителствени организации и читалища. С предприемаческите си идеи те ще създават продукти и услуги, които да подкрепят по много конкретен и полезен начин хората и средата, с които работят – деца с увреждания, възрастни хора, бежанци и мигранти, природни ресурси.

В рамките на първия етап на програмата организациите преминаха през няколко обучения и срещи с експерти от бизнеса за подобряване на бизнес плановете и уменията за презентирането им. А на 21 февруари бизнес идеите с кауза ще бъдат представени пред авторитетно жури, което се състои от представители на социално отговорни компании - партньори в програмата и бизнес лидери.  

Най-добрите отличени организации и предприемачески идеи, освен финансова подкрепа за реализирането им, ще продължат с участие в „Lab4e – менторска програма за успешен старт“. Това е третият етап на програмата, по време на който организациите получават и допълнителна подкрепа от бизнес експерти и предприемачи и стартират бизнес идеите си.

Ето кои са 10-те организации и техните идеи:

1. Сдружение Спортен клуб ШАРК с тяхната идея „ПараКидс – спортни облекла за   специални деца“ за производство на облекла за водни спортове и рехабилитация за деца и младежи с увреждания, които са лесни и удобни за употреба.

2. Фондация за достъп до права – ФАР с идеята за надграждане на онлайн платформата за бежанци „Refugeelife.bg“,  чрез създаване на сегмент за онлайн платени правни услуги за бежанци. Това ще даде възможност платформата да се самоиздържа и да бъде достъпна на четири езика, както и уязвими лица да получават безплатна правна помощ.

3. Сдружение Каритас София с идеята „КаритАрт“ за създаване и предлагане на ръчно изработени продукти от деца и жени в неравностойно положение, като по този начин се създаде възможност те да произвеждат и управляват, заедно с доброволци, дейностите на социалното предприятие КаритАрт.

4. Сдружение Алианс на българските акушерки с наименование на бизнес идеята им „Радостта от раждането - мисия на акушерската професия“. Книгата "Радостта от раждането" на Шийла Китцингер ще бъде отпечатана и разпространявана от акушерки с мисия, които чрез познанията в книгата и опита си, ще подкрепят и консултират бъдещи майки с цел насърчаване на естественото раждане.

5. Сдружение „НИШАН“ и идеята им за създаване на сглобяема играчка и книжка в едно „Традиционен дом” - 3Д макет на български традиционни къщи от 19 век с информация за занаятите, обичаите и традициите в съответните етнографски области. Освен традиционните знания, играчката развива фината моторика и пространственото мислене на децата.

6. Асоциация на младите полярни изследователи и идеята им за създаване и продажба на образователна серия сувенири с полярна тематика „COOL ANTARCTICA” (тениски, чаши, картички, магнити и др.) с образователна информация за Антарктида, опазването на Ледения континент и значението му за Земята.

7. Сдружение „Паралелен свят“ и тяхната идея Мисия “Надежда”, в която ще разработват нова производствена линия към социалното предприятие на организацията за пазарски чанти от плат за многократна употреба. Моделите ще бъдат брандирани с щампи от рисунки на деца и младежи с увреждания.

8. НЧ "Христо Ботев - 1869", което ще създава специализиран каталог с класически модели на калоферска дантела, изработвани в Творческия център на калоферската дантела към читалището с цел да се достигат до нови аудитории и потенциални клиенти на това уникално традиционно българско изкуство.

9. НЧ "Н. Й. Вапцаров-1927" с идеята за създаване на творческа работилница за производство на ръчно изплетени облекла по дизайнерски модели от възрастни хора от с. Бъта, които да се предлагат в по-големите градове.

10. Българска Фондация Биоразнообразие със „СимБиотично“ – преживей Атанасовско езеро“ - провеждане на събития, творчески работилници, образователни семинари, изложби, концерти и прожекции в „симБиотично“ пространство на Атанасовското езеро край Бургас.

 

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална Церемония за награждаване на 22 февруари от 16:00 часа в Сердика Център по време на Базара „Малкото е Много“.

Пожелаваме успех на всички!

 

Конкурсът и Базарът са част от програмата „Предприемачество за нестопански организации“, която се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“ и в партньорство с TELUS International Europe, УниКредит Булбанк  и Аксенчър България.

 

 

 

 

 

 

назад