cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Кои са кандидатите на Форум гражданско участие в Съвета за развитие на гражданското общество?

25 Февруари 2020

България преминава през трудни времена, гражданските организации и темата за гражданския активизъм се сблъскват непрекъснато с увеличаващите се социални проблеми и популизъм. Участието в Съвета за развитие на гражданското общество може да се превърне в крайъгълен камък въобще в концепцията за ясен и структуриран диалог между държавата и гражданските организации по темата за гражданските свободи. На 28 февруари, петък, от 14.00 ч., в Къщата на гражданските организации, Форум Гражданско Участие, най-голямата мрежа за гражданско участие в България, ще представи кандидатите си, които ще подкрепи за участие в Съвета.

Каним всички активни граждани и организации, които се вълнуватe от темата за участието, какво и как може да се промени, така че да е по-ефективно и удовлетворяващо това, че упражняваме гражданските си свободи - заповядайте на срещата в Къщата на гражданските организации. Ще имате възможност освен да видите представянето на кандидатите, да чуете повече за техните приоритети, ако бъдат избрани за членове на Съвета, както и да дадете предложения и да споделите очакванията си от тяхната работа като членове на Съвета.

 

Български център за нестопанско право е сред кандидатите на Форум гражданско участие.

 

Български център за нестопанско право (БЦНП) е създаден през 2001 г., като фондация в обществена полза. Мисията ни е да оказваме подкрепа при изработване и прилагане на закони и политики с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България. Ние следваме мисията си, вярвайки, че развитието на правната рамка на нестопанските организации е основен механизъм за създаване на независимо и проспериращо гражданско общество.

Ценностите, които споделяме във всяко наше действие:

  • Професионализъм при предоставяне на подкрепа и услуги;
  • Включване на максимален брой заинтересовани страни;
  • Политическа безпристрастност и експертна независимост.


В работата си през последните 18 години сме помогнали на повече от 4000 граждански организации да подобрят правната си култура и да се застъпват по-успешно за каузите си, да набират средства и да развиват свързана с мисията си стопанска дейност. През изминалите години организирахме повече от 500 обучения за НПО, държавни служители, местни администрации по темите, които работим. Заедно с Фондация ПАЦЕП създадохме през 2010 г. Информационния портал за НПО, а през 2016 открихме Къщата на гражданските организации, споделено работно пространство с граждански заряд за активисти и организации, които работят в среда на споделени ценности и реализират съвместни инициативи. През 2019 г. създадохме и онлайн платформата за продукти и услуги с кауза ДарПазар, за да са още по-видими и достъпни до хората организациите, които правят обществото ни по-добро.

БЦНП е част от мрежата на Международния център за нестопанско право (ICNL) и Европейския център за нестопанско право (ECNL), които работят в повече от 100 страни по света с цел защита на правото на сдружаване и развитие на правната рамка за гражданските организации. БЦНП е активен член на Форум Гражданско Участие от самото ѝ създаване и член на УС на мрежата.

 

Нашият кандидат, който ще представлява БЦНП в Съвета:

Надя Шабани е директор на Български център за нестопанско право. Надя е юрист по образование и работи в БЦНП повече от 16 години. Програмите и проектите, които ръководи, са свързани с развитието на формите на публично-частно партньорство между държавата и гражданските организации, доброто управление, създаване и развитие на граждански организации, застъпничество и публични политики и пр. Ръководила е повече от 30 проекта, насочени към промяна на социална среда в България, била е член на над 20 работни групи към различни държавни институции и обучител в повече от 60 обучения за екипи на граждански организации, държавни служители, общинска администрация, потребители на социални услуги, юристи и пр.

Ето информация и за останалите двама кандидати, излъчени от мрежата на Форум Гражданско Участие.

Очакваме ви на 28 февруари, петък, от 14.00 ч. в Къщата на гражданските организации, за да обсъдим заедно какви трябва да са приоритети на Съвета за развитие на гражданското общество.

назад