cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Комитетът по правата на детето приветства гражданската активност на децата в борбата им срещу климатичните промени

2 Октомври 2019

„Децата са най-засегнатата страна от действията или бездействията на лидерите днес“, Комитет по правата на детето на ООН

 

На 20 септември милиони деца и младежи от различни краища на света се включиха в поредния глобален протест срещу климатичните промени. Български ученици, студенти и граждани не останаха безразлични към темата и също се присъединиха към протестните демонстрации с организирани шествия в няколко града из страната. С началото на глобалната ученическа и студентска инициатива „Fridays for Future“ („Петъци за бъдеще“), започната от личния протест на Грета Тунберг в Швеция, се разви нова световна тенденция. Деца от различни възрасти, градове и държави, се самоорганизират, излизат по площадите и се обединяват в името на обща кауза – да изразят на глас гражданската си позиция и да изискат от правителствата да предприемат незабавни мерки за преодоляването на проблемите, свързани с климата. 

По този повод миналият петък, 27 септември, Комитетът по правата на детето (Комитетът) на Организацията на обединените нации (ООН) взе публично отношение по темата и приветства гражданската активност на подрастващите. Представителите на Комитета напомниха, че Конвенцията за правата на детето гарантира законовото право на всяко дете „да има свое мнение, което да бъде чуто и да бъде взето под внимание“.     

Цветелина, V клас, участничка в творческа работилница за рисуване на Гражданска културна седмица 2019

„Децата ни казаха, че виждат бъдещето на планетата като един от основните проблеми пред тях“, подчерта председателят на Комитета по правата на детето на ООН Луис Педернера. „Децата вече са отрицателно засегнати от замърсяване, суша, други природни бедствия, рискове за здравето и унищожаване на екосистемите и ние приветстваме страстния ангажимент на децата да търсят начините за разрешаване на тези проблеми.“

Случващото се в глобален мащаб движение на децата е нов световен феномен. Комитетът,  който също се занимава с проблемите на околната среда, промяната на климата и унищожаването на планетата, споделя, че е „вдъхновен от милионите деца и юноши, които се събраха миналата седмица на протестно шествие срещу измененията на климата“ и приветства „активното и значимо участие на децата като защитници на правата на човека по въпроси, които ги вълнуват, както и всички останали.“

Виктор, V клас, участник в творческа работилница за колажи на Гражданска културна седмица 2019

Съгласно член 12 от Конвенцията за правата на детето, ратифицирана и от България, децата трябва да бъдат в центъра на дискурса за изменението на климата и тяхното мнение трябва да бъде изслушано и взето под внимание. „Като бенефициенти на решенията днес те играят централна роля“, отбелязва Комитетът.

Също така, Комитетът напомня друг важен момент - Конвенцията дава на децата правото на свобода на изразяване. В резултат на това „всяка заплаха или злоупотреба с деца за тяхното устно или писмено изразяване е неприемливо. Децата трябва да бъдат свободни да търсят, получават и предават информация и идеи от всякакъв вид, независимо от границите, и трябва да бъдат в безопасност, когато правят това".

Никол, V клас, участничка в творческа работилница за колажи на Гражданска културна седмица 2019

По повод на 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето Комитетът призова децата да бъдат приети като активни участници и генератори на решения, които ще се отразят на бъдещото им благосъстояние. Всички деца по света следва да се ползват от една и съща защита на своите права.

назад