cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Lab4e в Италия – oпознатият пример за солидарност и демокрация на работното място

11 Април 2018

Един разказ за търсения опит, споделените практики и откритото вдъхновение от група български социални предприятия в Италия

 

Разказът от първо лице е на Айлин Юмерова – част от екипа по изпълнение на проекта на БЦНП „Лаборатория за ноу-хау в сферата на социалното предприемачество“ (Lab4e) като експерт по социална иновация, ориентирана към подобряване на процеса на обучение и подкрепа на трудовите кадри на социалните предприятия.

 

 

 

 

Дълго време се чудех как да започна този разказ. Емоционално или делово. Когато обаче човек посети топлокръвна и пъстроцветна страна като Италия с нейните изключително гостоприемни и емоционални граждани, е почти невъзможно да остане равнодушен най-вече в изказа си. А и след 5-дневната интензивна програма на учебното ни пътуване с лаборантите от Lab4e до гр. Падуа, регион Венето в Италия, наситена с най-разнообразни посещения и нови запознанства, задачата става все по-трудна. Но все пак ще започна от там – от самото начало.

 

Ден първи – понеделник, 26 март 2018 г.

След няколко неочаквани премеждия и подобаващ италиански обяд – пица и късо кафе – започна въвеждащата сесия за пъстроцветната ни група от представители на организации от различни сфери и градове в България.  Представителят на партньорската ни организация в Lab4e - Франка Барисон, която е ръководител на отдел „Международни проекти в Регионален институт за образование и кооперативно обучение „Ирекооп Венето“ („Ирекооп“), стана нашата пътеводна звезда и гостоприемен домакин през следващите дни от учебното ни посещение на различни социални предприятия в региона на Венето.

 

Ден 2 – вторник, 27 март 2018 г.

Заредени със слънчево настроение и нетърпеливо любопитство рано сутрин се отправихме към хълмовете на Еугения, близо до гр. Падуа., където посетихме хостел Casa Marina, yправляван от социален кооператив Terra di Mezzo. Там се срещахме с Барбара Ветторато, ръководител на отдел „Маркетинг и безопасност на работното място“ в „Ирекооп“. Барбара ни представи дейността на Регионалния институт, който предлага обучения и професионални курсове за повишаване на професионалната квалификация и умения на служителите и ръководителите на местни социални кооперативи, но не само. Интересното е, че тези кооперативи заедно с „Ирекооп“ разработват проекти, включващи обучения за персонала. Тези проекти се финансират от Регион Венето със средства от Европейския социален фонд, като самите обучения и курсове се предоставят от „Ирекооп“ (като сертифицирания институт) след спечелена обществена поръчка. От своя страна институтът предварително изучава нуждите на предприятията, в това число и социални, и на тази база изготвя и адаптира обучителните си програми.

Основна част от обученията са посветени на административното управление на човешките ресурси, вътрешно-организационната дейност и осигуряването на равнопоставено участие от страна на всички съдружници, които са и служители на кооперативите, в процеса на вземане на управленски решения. В своите курсове „Ирекооп“ залагат и на метода за оценка на работоспособността на служителите с интелектуални затруднения и психично здравни проблеми, която да бъде в помощ на техните колеги. Специфичното е, че част от обучителите в програмите са професионалисти, които преди това дълги години са работили в социални предприятия и познават спецификите на работния процес и управлението на кадрите.

Втората ни среща беше с представителите на социалния кооператив Terra di Mezzo – Франческо Лореджиан, президент на кооператива, и Луиза Бетто, член на екипа. Те ни представиха организационно-управленската структура на кооператива, който има качеството „социален“, тъй като в него се осигурява заетост на хора с увреждания, представляващи 30 % от целия състав на персонала. Част от тях са и съдружници в самия кооператив и могат да участват при вземането на решения в Събранието на съдружниците, в това число и при приемането на годишния бюджет.

Социалният кооператив предоставя услуги в сферата на неформалното образование чрез обучителни курсове на открито за деца и ученици и осигуряване на тяхното настаняване в хостела Casa Marina, в който се намирахме и ние. Също така предлага и развлекателни услуги срещу заплащане чрез приключенския парк LE FIORINE.  Работата на парка всъщност се оказва водещата бизнес дейност, която подпомага съществуването на кооператива, както и възможността му да осигурява заетост на служители с увреждания. След провеждане на професионални курсове за безработни лица с увреждания, които включват обучение и стажуване в Casa Marina (със съдействието на „Ирекооп“), част от тях остават на работа в хостела или биват насочвани към други подходящи предприятия. Ключово за успеха се оказва силно мотивираният екип на Terra di Mezzo, който оказва сериозна подкрепа на служителите с увреждания, като в същото време всички в екипа са в отношения на равнопоставеност.

 

Ден 3 – сряда, 28 март 2018 г.

Гостоприемните Киара Фраттин и Рикардо Стокко, съдружници – представители на старт-ъп компанията Ociоo отвориха широко вратите на своя Вело магазин, вело кафене и бистро. Те разказаха за иновационния си проект за развиване на велотуризма в град Кастелфранко. Проектът е свързан с управлението на сграда до жп гарата, в която да се предлагат здравословни храни и напитки за посетителите, сервизни услуги и велосипеди под наем за местните жители и гостите на града. Инициативата е била една от малкото финансирани проекти от Регион Венето със средства от Европейския фонд за регионално развитие.  Причините за това са били няколко: