cookies-icon
Ние използваме бисквитки
(Не са ядливи)
Добре или Информация
Затвори
Начало Начало Начало Търсене Facebook EN

Новини

Lab4e: Време е за учебното пътуване до Падуа – вижте кой се включва в него

20 Март 2018

Дойде време да обявим и участниците от Lab4e, които ще се включат в учебното пътуване до Падуа в края на март. Партньорът ни, приятел на Lab4e – „Ирекооп Венето“, вече е в очакване на групата и ще организира посещенията до различни социални предприятия в региона на Венето.
 „Ирекооп Венето“ е организация, която от 1978 година активно развива своята дейност на територията на целия регион Венето. Благодарение на дългогодишния си опит в разработване и предоставяне на различни обучителни програми, в провеждането на изследвания и прилагането на иновативни модели „Ирекооп“ покрива широк обхват от теми и работи с разнообразни кооперативни организации в областта. Целта на българските социални предприемачи ще бъде да видят и разберат намясто чрез посещения и разговори с различни социални предприемачи какви методи на обучение и подкрепа осигуряват на заетите лица в социалните си предприятия,  какви подходи използват за повишаване и развитие на компетенциите им, какви обучителни програми могат да бъдат прилагани спрямо управляващите, съответно всички работещи, в социалните предприятия. Ще имат възможност също да обменят опит с колегите си от Италия относно  ключови въпроси при стартирането на една бизнес идея със социална насоченост, както и за постигането на нейното устойчиво развитие – като планиране, намиране на партньорства и финансиране, развитие на маркетинг подходи за по-добра разпознаваемост на продуктите със социална стойност сред общността и други.
Учебното пътуване ще даде възможност на девет граждански организации от България, развиващи социално предприемачество, най-напред да се вдъхновят от успешните примери, които ще видят, после да почерпят от опита на колегите им, придобит от преодоляване на сходни проблеми и предизвикателства, пред които всеки социален предприемач се изправя, а после – да начертаят визията си за това как да подобрят начина на работа в организацията си.  Дали ще са някои от обучителните програми, с които ще се запознаят, или друга социална иновация, която ще е подходяща за дейността им, зависи от всеки един от участниците. А ето и кои са те:

• Звезделина Христова от Сдружение "Европейски проекти в България"
• Мария Шишкова от Национален Алианс за Работа с Доброволци
• Мая Христозова от Фондация Корнърстоун 
• Диана Настева от Сдружение „Няма невъзможни неща“
• Райна Попова от WWF България
• Георги Колев от Фондация за социална промяна и включване
• Аспарух Рангелов от Сдружение "Роден край"
• Ашод Дерандонян от Фондация „Заслушай се“ 
• Сандра  Топалска от Сдружение „Международен съвет на самодейните средища“
 
Един от принципите на работа в Lab4e е споделянето и обмяната на опит. Така че съвсем скоро те самите ще ни разкажат повече за себе си, а и за онова, което ги е вдъхновило най-много по време на срещите им със социалните предприемачи във Венето.

На добър път!

Проектът „Лаборатория за ноу-хау в сферата на социалното предприемачество“ е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
назад